Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Erdogan wil de wereld veroveren

3 nov
2015
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Nieuwe Turkije belooft welvaart en laat zich door niemand piepelen

Voor een dankgebed tot Allah gaat de Turkse president Erdogan natuurlijk op de knieën. Maar niet voor de rest van de wereld. Door dialoog of confrontatie: Turkije moet een wereldmacht worden.

Vermoeid maar met een tevreden glimlach verlaat president Erdogan de Eyüp Sultan Moskee in Istanboel. Op kousevoeten geknield en met zijn voorhoofd op het tapijt prevelde hij er een dankgebed tot Allah. Voor de onverwachts grote overwinning die zijn partij een dag eerder bij de parlementsverkiezingen haalde.

Wanneer een reporter vraagt waarom de westerse media hem kritiseren, haalt hij meteen uit. “Waarom respecteren ze de keuze van de natie niet? Vanaf de dag dat Erdogan met 52 procent tot president werd gekozen, hebben ze geen respect getoond. Is dat hun opvatting van democratie?”

Typisch Erdogan. Verbaal altijd in de aanval en zijn daden vol van Ottomaanse symboliek.

Bewust koos hij die moskee, want daar is het graf van Eyüp al-Ansari, de vaandeldrager van de profeet Mohammed. Ansari sneuvelde bij de eerste poging van de Arabische moslims om de christelijke stad Constantinopel te veroveren in 670. De moskee speelde tevens een belangrijke rol bij de kroning van een nieuwe sultan: hier kreeg hij het zwaard van Osman, de grondlegger van het Ottomaanse rijk omgord.

Erdogan ziet zichzelf ook als een ‘Veroveraar’. Hij groeide op in de arme volkswijk Kasimpasha aan de overkant van de Gouden Hoorn en schopte het eerst tot burgemeester van Istanboel, daarna tot premier en is nu president.

Altijd moest hij het verzet overwinnen van de verwesterde elite van Turkije, die vrome moslims zoals hij ‘reactionair’ vonden en buitensloten.

Heilige mars

Hij maakt geen geheim van zijn ambitie om als een sultan het land te regeren met zo weinig mogelijk controle en tegenspraak, omdat die allemaal vertragend werken op zijn ‘Heilige mars’ naar een sterk, welvarend en machtig Turkije.

In de afgelopen 13 jaar heeft de conservatief islamitische AK partij onder zijn leiding de economie gemoderniseerd. De middenklasse groeide van 20 naar 40 procent. Het nominale inkomen per hoofd van de bevolking verdrievoudigde van $3.500 tot $10.500. De gezondheidszorg ging enorm vooruit.

Maar Erdogan wil meer, veel meer. In 2023, bij de honderdste verjaardag van de republiek, moet Turkije economisch een van de tien machtigste landen zijn. De derde luchthaven die in Istanboel wordt gebouwd, moet de grootste ter wereld worden. Een auto en vliegtuig ‘made in Turkey’ komen er aan. En het inkomen per hoofd van de bevolking moet $25.000 worden.

Ook het buitenlandbeleid draagt het stempel van Erdogan. Het land aan de Bosporus is niet langer de bedeesde Navo-bondgenoot uit de tijd van de Koude Oorlog. Het trotse ‘Nieuwe’ Turkije van Erdogan stelt zich assertief op als een opkomende regionale grootmacht. Niet alleen in de voormalige Ottomaanse gebieden, maar overal waar Turken wonen en handel drijven. Turken in de diaspora spoort hij aan om te integreren ‘zonder de Turkse identiteit te verliezen’. De lange arm van Ankara reikt via moskeeën en ambassades steeds verder. En door de vluchtelingencrisis is Europa gaan inzien dat Turkije een cruciale partner moet worden.

Met een overweldigende meerderheid in het parlement kan Erdogan nu verder gaan bouwen aan zijn grote dromen. Vier jaar geen verkiezingen. Dus vier jaar minder negatieve invloed van wat minister Mehmet Şimşek (Financiën) ‘politiek lawaai’ noemt. Haast is echter geboden, vindt Ali Babacan, de architect van het economische beleid. Nieuwe hervormingen zijn hard nodig om de economie uit het slop te trekken. Hij heeft er diverse genoemd: een onpartijdige justitie, verhoging van de kwaliteit van het onderwijs, strijd tegen corruptie, verbeteren van de arbeidsmarkt en het opkrikken van de concurrentiekracht. De nieuwe regering moet binnen 90 dagen actie ondernemen, waarschuwt Babacan ‘want anders moeten we weer wachten tot de verkiezingen van 2019’.

Erdogan zal, om al zijn mega ambities waar te kunnen maken, zijn natuurlijke neiging om te polariseren moeten beteugelen en de dialoog moeten aangaan met Koerden en andere politieke opponenten. Dat lijkt de aangewezen weg om zijn belofte aan de kiezers van ‘stabiliteit en veiligheid’ te realiseren.

 

Reageren
*

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch

Trouwstoet in Turkije eindigt vaak in chaos