Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Trendy Istanbul laat zich niets afpakken

31 okt
2015
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Turkse kiezers gaan zondag weer naar de stembus. De islamitische regeringspartij AKP verloor in juni de meerderheid. President Erdogan weigerde de macht te delen met een coalitiepartner. Hij wil opnieuw ruim de helft van de zetels in het parlement. Maar de irritatie over zijn autoritaire optreden groeit.

Zelfverzekerd kijkt premier Davutoglu potentiële kiezers vanaf een billboard aan. “Met de liefde van de eerste dag. Allemaal samen”, is de AKP-slogan op het busje dat door de chique wijk Bebek rijdt. Samen de schouders eronder voor een sterk, welvarend en stabiel Turkije is de boodschap. Die is aan de meeste kiezers hier niet besteed. De meesten stemmen traditioneel op de sociaal-democratische Republikeinse Volkspartij (CHP).

Cynisch gegrinnikend reageren ze op de AKP propaganda. Murat wijst op een wapperende banier met opschrift ‘Sen, ben yok. Türkiye var’ (Het gaat niet om jij of ik, maar om Turkije). “Ze roepen op tot saamhorigheid, maar als er één partij is die de afgelopen tijd verdeeldheid heeft gezaaid, is het wel de AKP”. Nee, zijn achternaam wil hij niet noemen. “Ik ben liever voorzichtig. Voor je het weet, word je aangeklaagd”.

Het is tekenend voor de bijzondere sfeer die hier hangt. Een mix van angst en woede bij aanhangers van de oppositiepartijen in deze trendy wijk aan de Europese oever van de Bosporus. Lamborghini’s, Porches, Ferrari’s, en andere dure automerken domineren het straatbeeld. Vrouwen in de laatste mode en met de nieuwste kapsels. Chique winkels, exclusieve restaurants en populaire bars als Lucca, waar lokale celebs ook een cocktail bestellen, getuigen van een uitbundige, westerse levensstijl van consumeren en genieten.

FullSizeRender (15)“Tot de AKP in 2002 aan de macht kwam, kon je in deze wijk in het openbaar geen kritiek uiten op het leger of wijlen president Atatürk”, zegt Nilgün, een vrouwelijke ondernemer met een tattoo op haar arm. “Die oude taboes heeft de AKP afgeschaft, maar ze hebben nieuwe taboes ingevoerd. Kritiek op de islam of Erdogan kunnen leiden tot gerechtelijke vervolging”.

Het wordt spannend zondag. De AK partij heeft maar een paar procent extra nodig om de absolute meerderheid te heroveren. De belangrijkste reden waarom de partij van Erdogan het in juni niet haalde, was de onverwachte winst voor de linkse Koerden van de HDP. Die passeerden voor het eerst de kiesdrempel van 10%. Met 80 zetels kwamen ze in het parlement.

Een deel van hun winst was te danken aan linkse Turken die om tactische redenen op de Koerden stemden. Met hun proteststem wilden zij voorkomen dat de autoritaire Erdogan nog meer macht zou krijgen. Hij heeft nu voornamelijk ceremoniële bevoegdheden.

De ultra-nationalistische leider Bahceli sprak na die opzienbarende uitslag zijn afschuw uit over de rijke, ‘eerloze, en whisky drinkende mensen in hun woningen met uitzicht op de Bosporus’, die op de Koerden – ‘landverraders’ in zijn ogen – hadden gestemd.

IMG_9182 (1)De sjofel geklede Dursun (57), die met zijn naar geluksbriefjes happende konijn wat geld probeert te verdienen, twijfelt nog. “Ik ben uitgekeken op deze regering en stem waarschijnlijk niet meer op de AKP”.

Irfan (48), makelaar in huizen en plezierjachten, geniet in het park van Bebek van zijn Cubaanse Cohiba sigaar. “De economie gaat achteruit. Corruptie en vriendjespolitiek nemen toe. Het wordt tijd voor een brede coalitie”. HDP? “Geen sprake van. Die staan mij te dicht bij de moordaanslagen van de PKK op onze soldaten ”.

Veel van zijn rijke vrienden gaan wel weer op de linkse Koerden stemmen, zegt hij. “Ja, ze hebben inderdaad huizen met zicht op de Bosporus en houden van whisky”, zegt hij lachend. “De corruptie en groeiende arrogantie van Erdogan irriteert hen het meest. Ze willen met hun stem vooral Erdogans machtsambities dwarsbomen”.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch