Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Woede over bruut geweld Erdogan tegen de media

29 okt
2015
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

in: Algemeen Dagblad

Turkse president duldt geen slechte pers en grijpt hard in

Met traangas, pepperspray en het inzetten van een waterkanon is de Turkse oproerpolitie gisteren in Istanboel met geweld binnengevallen bij vijf redacties van tv-zenders en kranten. Allemaal media die zich kritisch opstellen tegen de conservatief-islamitische regering van president Erdogan.

Op de opzienbarende actie, vier dagen voor de parlementsverkiezingen, werd zowel in Turkije als door de Europese Unie en Navo-bondgenoot Amerika met woede en verbijstering gereageerd. Een zwarte dag, en een aanval op de Turkse democratie en de persvrijheid, was de gemeenschappelijke noemer van de reacties.

Levent Gök, plaatsvervangend fractieleider van de sociaal-democratische CHP, de grootste oppositiepartij, veroordeelde de inval als ‘een schending van de wet en politiek gemotiveerd’. Hij bestempelde de openbare aanklager en andere juridische autoriteiten die opdracht tot de inval gaven, als ‘huurmoordenaars in dienst van de regering’.

Selahattin Demirtas, de leider van de linkse Koerdische partij, sprak van een ‘illegale, maffia-achtige operatie’. Hij veroordeelde de gewelddadige inval als ‘een aanval op het recht op informatie’.

Ook in Brussel en Washington klonk verontwaardiging en kritiek.

De Nederlandse Turkije rapporteur van het Europees Parlement Kati Piri zei dat ‘respect voor de persvrijheid een belangrijke voorwaarde is om te kunnen toetreden tot de Europese Unie. De situatie van de media in Turkije is, zo vlak voor de verkiezingen, heel zorgelijk’.

De voorzitter van het Europees Parlement, Martin Schulz, sprak zijn afschuw uit over de politie inval. Hij zei dat vrijheid voor de media een hoeksteen is van elke liberale democratie.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken uitte haar bezorgdheid over de verslechterende situatie van de persvrijheid, vrijheid van meningsuiting en vrijheid van vereniging en vergadering.

De Amerikaanse mensenrechtenorganisatie Freedom House kritiseerde de inval bij de media als een ‘ondermijning van eerlijke verkiezingen’.

Het begon vgisterochtend tegen 5 uur. De oproerpolitie verzamelde zich met gasmaskers en een waterkanon voor het hoofdkantoor van het bedrijf Koza Ipek waar ook de redacties zijn gevestigd van de media die onderdel zijn van de holding.

Rond 8 uur vanochtend probeerde de politie het gebouw binnen te dringen door journalisten, werknemers en bezorgde burgers die zich uit solidariteit voor het gebouw hadden verzameld weg te duwen en met pepperspray aan te vallen.

De tv-zenders Kanaltürk en Bugün, en de kranten Bugün en Millet waren het doelwit van de politieactie die live werd uitgezonden door de tv-zenders.

De Turkse justitie plaatste het concern Koza Ipek afgelopen maandag onder staatstoezicht. Het bedrijf  wordt ervan verdacht financiële steun te geven aan de in de Verenigde Staten gevestigde Turkse moslim leider Fethullah Gülen. Gülen was vele jaren een bondgenoot van president Erdogan. Toen hij en de door hem geïnspireerde media eind 2013 steun uitspraken voor het corruptieonderzoek naar ministers en familieleden van Erdogan werden Gülen en zijn aanhangers gebrandmerkt als leden van een ‘terroristische organisatie’ die Erdogan wilden afzetten met een staatsgreep.

 

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch