Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Ronselbrief tergt Turken

17 okt
2015
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

FOTO © SLAWOMIRA KOZIENIEC

ANTTI LIUKKU en MARC GUILLET

Onder tegenstanders van de Turkse regering in Nederland is grote ophef ontstaan over een brief van premier Davutoglu waarin hij vraagt op zijn AK partij te stemmen. Die brief viel bij Turken in Nederland en Duitsland op de mat.

Verontruste Turken vragen zich af hoe de AKP activisten aan hun adressen komen.

De in Schiedam woonachtige Mehmet Cerit kreeg de brief donderdag in de bus. Hij noemt het ‘bizar’. ,,Deze brief is aan mij persoonlijk geadresseerd, mijn naam en adres staan er op. Partijlid ben ik niet. Hoe komen ze aan mijn gegevens? Via het consulaat, via de moskee?”

Hij vindt het een ongewenste inmenging in Nederlandse aangelegen. Zo staat in de brief dat de AK Partij ‘Turks als moedertaal’ stimuleert en dat Turkse vrouwen die in Nederland bevallen een financiële vergoeding krijgen, zo leest Cerit voor. ,,Dit is overduidelijk in Ankara geschreven.”

Cerit is hoofdredacteur van de Turks-Nederlandse krant Zaman Vandaag, die kritisch schrijft over Erdogan. Eerst doken de omstreden brieven in Zaandam op. Later bleek dat ze ook in Purmerend, Amsterdam, Rotterdam, Groningen, Harderwijk, Hoogezand, en Schiedam bij Turkse Nederlanders zijn bezorgd. De Deventer kleermaker en tassenverkoper Hüseyin Karabük (44) kreeg de brief gisterochtend ook en is witheet. “Hoe durven ze?”

Het blijkt om een grote campagne te gaan om kiezers aan te moedigen op de AKP te stemmen. “De brief van onze premier is gestuurd naar 600.000 kiezers”, schrijft het verkiezingscoördinatiebureau van de AKP in Hamburg op haar Facebook-pagina. De Nederlandse tak van het AKP-campagneteam ontkent evenwel betrokkenheid. “Wij weten hier niets van,” zegt een woordvoerder.

Vanaf 8 oktober tot 25 oktober mogen ruim 2,8 miljoen kiesgerechtigde Turken in Europa hun stem uitbrengen voor de parlementsverkiezingen, die in Turkije op 1 november worden gehouden. De animo bij de buitenlandse Turken is tot nu toe heel gering. Amper 150.000 van die ruim 2,8 miljoen kiesgerechtigden (5%) hebben tot nu toe hun stem uitgebracht. De AKP doet er alles aan om haar aanhang te mobiliseren in de hoop dat de partij de absolute meerderheid herovert in het parlement. Die absolute meerderheid raakte de partij van president Erdogan op 7 juni bij de parlementsverkiezingen voor de eerste keer sinds 2002 kwijt. Coalitiebesprekingen mislukten. Daarom moeten de Turken over twee weken opnieuw naar de stembus.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch