Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Turken dromen vol zelfvertrouwen van het EK

14 okt
2015
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Maar de media waarschuwen voor ‘de chaos’ in het spel van de nationale ploeg

Met een vreemde mengeling van rouw en trots leeft Turkije toe naar de kwalificatiewedstrijd tegen Ijsland van vanavond, waarin Oranje de doodsteek kan worden toegebracht. Volgens middenvelder Hakan Çalhanoğlu zijn de Turken extra gemotiveerd wegens de nationale rouw over de slachtoffers van de bomaanslagen, zaterdag in Ankara. “we zullen vechten tot het einde,” zegt bondscoach Fatih Terim.

Hakan Çalhanoğlu, die zaterdag voor Turkije in Praag de 0-2 maakte tegen de Tsjechen, weet het zeker. “We zijn slecht aan de kwalificatiereeks begonnen, maar we hebben laten zien dat we kunnen terugvechten. Een Europees Kampioenschap in Frankrijk kan niet compleet zijn zonder Turkije”.

Ijsland is het sterkste land in Groep A. Gezien de geschiedenis van de wedstrijden die Turkije en Ijsland tegen elkaar speelden, wordt het moeilijk. Turkije speelde acht keer tegen Ijsland. Slechts een keer werd gewonnen. Twee keer gelijk en vijf duels werden verloren. Maar het zelfvertrouwen is onwaarschijnlijk hoog. Na twee van de zwaarste tegenstanders – Nederland en Tsjechië – te hebben verslagen, denkt het team dat ze heel de wereld aankunnen.

De Turken vertrouwen in de laatste, beslissende wedstrijd op twee factoren die in hun voordeel kunnen werken. De ‘Konya factor’ is de belangrijkste. Ijsland wordt bestreden in het nieuwe stadion van de conservatief religieuze stad Konya. Daar won Turkije op sensationele wijze van Oranje met niet minder dan 3-0. Niet alleen was de Büyükşehir Torku Arena een kolkende heksenketel waar ruim 42.000 bloedfanatieke Turken het nationale team naar de overwinning schreeuwden. Ze hadden bovendien steun van de Ottomaanse militaire marsmuziek en supporters die de hulp van God in spreekkoren aanhieven met ‘Allaho-Akbar’ (God is de Allergrootste). Heel het stadion zal rood gekleurd zijn met ontelbare Turkse vlaggen in alle maten en soorten. Winnen moet dus opnieuw lukken. “In deze kritieke wedstrijd zullen onze supporters in het stadion onze twaalfde man zijn. We zullen strijden tot het einde”, aldus coach Fatih Terim.

Als de drie punten desondanks onhaalbaar zijn, dan rekenen de Turken op een tweede factor, en dat is dat het al geplaatste Ijsland, net als in de twee voorgaande wedstrijden tevreden zal zijn met een gelijkspel.

Turkije speelde niet goed tegen Tsjechië, constateert voetbaljournalist Mehmet Şehirli in de sportkrant AMK. “De penalty in de 60ste minuut kwam als een geschenk uit de hemel”. Geen van de drie spitsen kon een man uitspelen, maar dribbelaar Arda Turan, die door Barcelona is aangekocht, gaf een fraaie assist waaruit in de 79ste minuut de 2-0 voortkwam. Het nationale elftal maakt een van zijn turbulentste periodes door, aldus de commentator, maar ook hij heeft er vertrouwen in. “Het moreel is hoog en 80 miljoen Turken staan achter jullie!”.

Mehmet Demirkol van de sportkrant Fanatik constateert realistisch dat ‘we eerst nog wel minstens 1 punt moeten halen tegen Ijsland’. Zoals veel analisten wijst hij er op dat het volstrekt onduidelijk is welk systeem coach Fatih Terim speelt. “Afgelopen zaterdag speelden we 4-6-0.”. Afgaande op de kwaliteit van de spelers, concludeert hij dat Turkije een sterke selectie heeft met voetballers die in Europa spelen. Maar wat het spel betreft ‘is het altijd chaos’. Niet Ijsland, maar de opgeklopte emoties van de spelers zullen de belangrijkste tegenstanders van de Turken zijn.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch