Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Woede en verbijstering na bloedbad

12 okt
2015
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Links en rechts geven elkaar de schuld van aanslag in Ankara

Wat begon als een feestelijke betoging voor werk en tegen de oorlog tussen het Turkse leger en de Koerdische PKK werd door terroristen veranderd in een bloedbad waarbij bijna honderd doden vielen. De afkondiging van drie dagen nationale rouw heeft de woede over de aanslagen in Ankara niet kunnen wegnemen.

Bloedrode Turkse vlaggen hangen halfstok. Verbijstering over de zwaarste terroristische aanslagen in de geschiedenis van Turkije staat bij veel mensen nog op het gezicht te lezen. De spanning is te snijden, amper drie weken voor cruciale verkiezingen.

Overal in het land worden slachtoffers van de politieke massamoord begraven. Geen slogans. Alleen tranen, ongeloof en doffe ogen.

In de Turkse hoofdstad Ankara verzamelen zich de ochtend na het ongekende bloedbad duizenden mensen om op de plaats van het misdrijf, voor het centraal station, bloemen neer te leggen voor de slachtoffers. Oproerpolitie houdt hen al bij het Sihhiye plein, in het hart van Ankara, tegen. Ze staan klaar met wapenstok, traangas en waterkanonnen.

Veel rouwende betogers houden foto’s omhoog van slachtoffers. Van de 9-jarige Veysel Deniz Atilgan tot de 70-jarige Koerdische vrouw Meryem Bulut, wier zoon sneuvelde in Syrië, in de strijd tegen IS. De doden zijn uit alle delen van Turkije. Vooral Koerden, communisten en andere linkse tegenstanders van de conservatief islamitische AKP-regering. “Erdoğan moordenaar. Politie moordenaars”, klinkt het woedend uit duizenden kelen.

Geen van hen heeft enige twijfel, de regering van de controversiële president Erdoğan is verantwoordelijk voor de bijna honderd doden. Voor de derde keer in vijf maanden zijn linkse Koerden en Turken het doelwit van bomaanslagen. Tegen geen van de daders of medeplichtigen loopt een proces. Bij de zelfmoordaanslag op 20 juli in het Koerdische stadje Suruç kwamen 32 jongeren om. De dader was de 20-jarige Turkse Koerd Abdurrahman Alagoz uit Adiyaman, die zich bij de Islamitische Staat (IS) had aangesloten. Deze terreurbeweging had ook al in 2013 in het Turkse grensplaatsje Reyhanli bomaanslagen gepleegd waarbij 52 doden vielen.

De Turkse politie vermoedt dat de zelfmoordaanslag in Ankara werd gepleegd door de broer van de Suruç terrorist. In Adiyaman en Konya heeft de politie gisteren tientallen leden van IS gearresteerd. Gisterochtend verwoordde Selahattin Demirtaş, de leider van de pro-Koerdische Volkspartij voor Democratie (HDP), in Ankara de overtuiging van talloze Turken en Koerden dat de regering bewust nalatig was bij het beveiligen van de bijeenkomst van linkse activisten. “Bij manifestaties van de AKP worden al vele straten afgezet voor de plaats van de bijeenkomst, en veiligheidscontroles uitgevoerd. Waarom was er hier geen beveiliging? De veiligheidsrisico’s waren bekend”, aldus Demirtaş.

Premier Davutoğlu wees elke verantwoordelijkheid voor het bloedbad verontwaardigd van de hand. De burgemeester van Ankara, pro-AKP media en aanhangers van de regering, suggereren dat de Koerden zelf verantwoordelijk zijn voor de bomaanslag in de hoop dat ze daardoor meer stemmen krijgen bij de parlementsverkiezingen van 1 november.

Het is tekenend voor de verziekte sfeer in het tot op het bot verdeelde Turkije. AKP- ministers, burgemeesters en pro-AKP kranten zoals Sabah, Türkiye, Star, Yeni Şafak, Türkiye, Güneş, en Akit beweren dat de Koerdische Arbeiderspartij PKK achter de aanslagen zit. Dat de PKK juist in het weekend een nieuwe wapenstilstand afkondigde en de slachtoffers vooral Koerden zijn, is volgens hun complottheorie juist het bewijs voor de cynische tactiek van de Koerden om meer stemmen te krijgen bij de stembusgang.

Vice-voorzitter Frans Timmermans van de Europese Commissie en commissaris Johannes Hahn hebben hun voorgenomen bezoek aan Turkije op verzoek van Ankara uitgesteld. Pas na afloop van de drie dagen van nationale rouw zal er een nieuwe datum worden geprikt. De twee EU-politici gaan dan verder onderhandelen over het actieplan om Turkije te helpen bij de opvang van Syrische vluchtelingen.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch