Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Turkije in ‘winning mood’ na overwinning op Oranje

8 okt
2015
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Wedstrijd tegen Tjechië wordt gezien als D-day

Wat een verschil één wedstrijd kan maken. In de zomer hadden de Turkse supporters het nationale elftal afgeschreven. Er heerste een begrafenisstemming. “We hadden verloren van teams, die toen volgens de internationale Fifa ranglijst lager stonden en veel minder kwaliteit in huis hadden dan wij. Zoals de vernederende 3-0 nederlaag in Ijsland en het 1-2 verlies in eigen huis tegen Tjechië”, zegt de ervaren voetbalcommentator Bagis Erten.

De belabberde prestaties vielen extra zwaar tegen doordat het team en de fans er vooraf van uit waren gegaan dat Turkije als tweede in de groep zou eindigen achter Nederland.

Het gekanker op coach Fatih Terim en ‘onze jongens’ is verstomd en op dit moment is er sprake van groot zelfvertrouwen bij de Turken voor de komende twee cruciale kwalificatiewedstrijden. De stemming is totaal omgeslagen.

De grote ommekeer was de sensationele winst van 3-0 tegen Oranje. Die heeft de droom voor het EK 2016 weer nieuw leven ingeblazen.

Nu ze twee punten voorstaan op NL is het zelfvertrouwen weer helemaal terug en de kritiek op Fatih Terim – te weinig vernieuwing, te weinig verjonging, geen visie, gebrek aan een duidelijk systeem – verstomd en staan de Turken weer als één man achter de rood-witte helden die de eer van Turkije in Europa verdedigen.

De uitwedstrijd zaterdag tegen Tjechië wordt door tv-commentator Bagis gezien als de moeilijkste van de twee en getypeerd als de ‘D-day’ wedstrijd. “Het grote pluspunt is dat ze er met veel meer mentale sterkte aan beginnen, dan voorgaande wedstrijden”.

Opvallend aan het Turkse nationale elftal is altijd hun enorme beleving, passie en strijdlust. “Ze vechten voor hun vlag, voor hun land”, zegt Mehmet Demircan, die journalist is bij de sportkrant Fanatik. Hij prijst de spelers dat ze ‘met hun hart spelen’. “Dat is hun sterkste punt”.

Daar zijn de meningen echter over verdeeld. Frank Rijkaard hamerde er als technisch directeur bij Galatasaray steeds op dat zijn spelers ‘minder met hun hart en meer met hun verstand’ moesten spelen. Dat was volgens Guus Hiddink in zijn jaren als coach van de nationale Turkse selectie ook het zwakste punt van de spelers. “Te veel emotie”. Vaak te weinig discipline om de afgesproken taken uit te voeren.

Die enorme vechtlust en de heetgebakerde uitspattingen als het niet gaat zoals ze willen, kan tot chaos en geweld leiden, zoals in beide play offs tegen Zwitserland voor het WK 2006. Maar het kan ook tot verrassende overwinningen leiden zoals in het EK 2008, toen Turkije in diverse wedstrijden een achterstand wist weg te werken en in een overwinning wist om te zetten. Ze werden in dat toernooi pas in de halve finale tegen Duitsland geveld, door een goal van Lahm (3-2) in de laatste minuut. Door hun bijzondere prestaties werden ze tijdens dat toernooi alom geprezen als de ‘come back kids’.

Voetbalcommentator Bagis Erten is het eens met Rijkaard en Hiddink en ziet vaak dat de enorme passie goed, georganiseerd voetbal in de weg zit. “Het probleem is dat die vechtlust en strijdbaarheid er constant in worden gepompt door trainers. De voetballers zien het als een compliment, dat is het probleem”.

De Turkse sportpers kijkt vol vertrouwen uit naar de laatste twee wedstrijden. “We gaan de play offs halen”, is de algemene stemming.

Dat geldt ook voor de spelers. Aan de vooravond van de cruciale wedstrijd tegen Tjechië zegt de aanvallende middenvelder Olcay Şahan: “Wij hebben nu het initiatief. We hebben sterke tegenstanders, maar we moeten op onszelf vertrouwen. Als we spelen zoals het ‘echte’ Turkije, net als tegen Nederland, dan winnen we de punten die we nodig hebben. Tjechië en Ijsland zijn al geplaatst en ik denk dat ze daarom relaxter zullen spelen. Wij zijn er klaar voor”.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch