Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

‘Vluchtelingen worden van EU-geld lui en afhankelijk’

6 okt
2015
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Foto’s: Slawomira Kozieniec

De EU gaat 1 miljard euro bijeen sprokkelen voor extra hulp bij de opvang van Syrische vluchtelingen in de regio. De hoop dat daardoor minder migranten naar rijke landen in Europa willen reizen is een illusie, zo blijkt in Istanbul.

In een achterafstraatje van de populaire winkelstraat Istiklal in Istanbul bereidt de goedlachse kok Fatih Duse (23) een nieuwe salade. Farooj al Zaeem heet het Syrische fastfood tentje waar hij werkt. Het logo van een kip met cowboyhoed en Sheriff ster prijkt op zijn T-shirt. Fatih en zijn collega’s zingen mee met ‘Biktub Ismak Ya Habibi’ (Ik schrijf je naam, mijn geliefde) van de legendarische Libanese zangeres Fayrouz.

“Ik vind dit niks”, zegt Fatih. “Voor maar 1200 lira (350 euro) werken we hier zeven dagen in de week, twaalf uur per dag. Mijn kamerhuur is 500 lira. Ik houd amper iets over voor mijn reis naar Europa. De eerste keer pakte de Turkse politie ons op bij de Griekse grens. Binnenkort probeer ik het opnieuw”.

IMG_9147Fatih komt uit Damascus, is student bouwkunde en gevlucht voor de oorlog. Hij is een van de 1,8 miljoen ontheemden die over Turkije zijn uitgewaaierd op zoek naar werk en onderdak. Van de ruim 2 miljoen vluchtelingen verblijft maar een fractie – 258.974 – in de 25 kampen. Alleen zij komen in aanmerking voor het extra geld dat de EU beschikbaar heeft gesteld.

De overgrote meerderheid is overgeleverd aan huisjesmelkers en probeert te overleven als zwartwerkers in naaiateliers, schoenenwerkplaatsen, in de bouw, in restaurants en in winkels. Turkije geeft geen van hen de status van vluchteling. De overheid noemt hen ‘gasten’. Dat klinkt mooi, maar behalve de enorme gastvrijheid en de open-deur politiek van Turkije, hebben die ‘gasten’ amper rechten.

Alleen al in Istanbul zijn 200.000 tot 300.000 Syriërs neergestreken. Dat leidt tot allerlei spanningen, omdat ze de huren opdrijven en de lonen onder druk zetten. De arbeiderswijk Güvercintepe, waar 40.000 Turken wonen, zag er in korte tijd 10.000 Syriërs bijkomen. In mei werden Syrische winkels beschoten en met stenen bekogeld, en een huis in brand gestoken.

Niet alle Syriërs zijn arm en wanhopig. Syrische ondernemers waren het afgelopen jaar de grootste investeerders in Turkije. Van de 3.875 buitenlandse bedrijven die in 2014 werden opgezet in Turkije waren er meer dan 10 procent van Syriërs.

IMG_9153Mohammed Bitar (50) uit Damascus is een van hen. In de wijk Aksaray, waar talloze winkels Arabische opschriften hebben, begon hij in 2012 in een souterrain te koken. “Ik heb inmiddels 7 restaurants met de naam Tarbuş, twee bakkerijen en 340 Syrische vluchtelingen in dienst”, zegt hij trots. “Van maisbloem bakken we per dag 120.000 ‘lavash’ pitabroden”.

Hij slurpt van zijn hete thee en wijst over zijn schouder. ‘Zie je die man met zijn telefoon? Een van de mensensmokkelaars, die al duizenden naar Griekenland heeft gebracht. Als de EU echt wil bereiken dat Syriërs hier blijven dan moeten er samen met Turkije voor hen kansen worden gecreëerd om hun talenten te ontwikkelen en hier een nieuw en zinvol bestaan op te bouwen. Als je alleen maar geld geeft, worden ze lui en afhankelijk.”

 

Luister hier naar  ‘Biktub Ismak Ya Habibi’

https://www.youtube.com/watch?v=Rwg5kPOjvDE

I’m writing your name my darling
On the old poplar
You’re writing my name my darling
In the sand on the path

And tomorrow it will rain
On the wounded stories
Your name will remain my darling
And my name will be erased

I talk about you my darling
To the people in the neighborhood
You talk about me my darling
To a spring of water
And when they burn the midnight oil
Beneath the lamps of the evening
They talk about you my darling
And I am forgotten

And you gave me a flower
I showed it to my friends
I put it in my book
I planted it on my pillow
I gave you a vase
You didn’t take care of it
And you weren’t concerned with it
And so the gift went to waste

And you tell me you love me
You don’t know how much
If you really love me
then why ?
please .. why?

 

Reageren




*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch