Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Gouden handel op het strand van verdronken Aylan

27 sep
2015
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

in: Algemeen Dagblad
Wanhoop vluchtelingen lucratief voor handel en profiteurs in Turkije

BODRUM

Het strand waar het lichaampje van Aylan aanspoelde is nog steeds de populairste plek voor de levensgevaarlijke oversteek naar het Griekse eiland Kos. Dagelijks arriveren talloze vluchtelingen en gelukszoekers in de badplaats Bodrum.

Amper vijftig meter buiten het keurig aangeharkte strand met zonnebadende toeristen liggen vrolijk gekleurde peuterzwemvestjes van dun plastic achteloos neergegooid. Van het soort dat ouders hun kinderen aandoen wanneer ze zonder enige zwemervaring voor het eerst in wat dieper water gaan. De zwemvestjes hebben een waarschuwing in diverse talen: bestemd voor kinderen van 3 tot 5 jaar. De achtergelaten zwemvestjes liggen op een leeggelopen rubber bootje. Daarnaast twee witte teenslippers voor een volwassene, afgetrapte bruine herenschoenen, een fles half gevuld met water, en een aangebroken pakje met crackers.

“Allemaal van een Syrische familie”, zegt Ahmet Güllüoğlari (61), die de verlaten spullen komt bekijken. “Tien minuten geleden zag ik hoe de politie hen arresteerde en verhinderde de zee op te gaan richting Kos. Dat is van hieruit de korste afstand tussen de Turkse en de Griekse kust, maar 5 kilometer. Peddelend ben je in minder dan drie uur in Europa”.

De gepensioneerde Ahmet uit Istanboel heeft hier, 25 kilometer ten zuidwesten van Bodrum een zomerhuis. Hij wijst naar een plek even verderop, aan de vloedlijn. “Daar lag het Koerdische jongetje Aylan uit Syrië. Drama’s als van die familie schrikken vluchtelingen niet af. Ze blijven het proberen”.

Opschudding

Dat wordt bevestigd door een Turkse medewerker van een van de nabijgelegen hotels, wiens chef iedereen heeft verboden met de media te praten. “De kustwacht heeft na de internationale opschudding die de foto van Aylan veroorzaakte en de groeiende druk uit Europa om meer te doen, de patrouilles geïntensiveerd. Er worden nu veel vaker illegalen opgepakt”.

Abdulaziz (28), een kleermaker uit Bangladesh, is een van hen. “Gisteravond waren we per boot op weg naar Kos. Na een half uur op zee pakte de kustwacht ons op. Vannacht zaten we vast, zonder water of eten. We mochten niet naar de wc. De politie liet ons vanochtend vrij. Ik wacht nu op een nieuwe kans”.

In de schaduw

20150915_181209Het is rond lunchtijd. Het kwik is opgelopen tot 38 graden. Abdulaziz zit, net als tientallen van zijn landgenoten, op een stuk karton achter een supermarkt. Letterlijk en figuurijk in de schaduw van deze poulaire badplaats. Aan de andere kant van de straat lopen toeristen van de zon te genieten.

Even verderop, op een zwaar vervuild braakliggend terrein achter de parkeerplaats voor minibusjes, zitten tientallen vluchtelingen in de schaduw van olijfbomen. Overal ligt afval en bij de ingang van het met hekken afgezette terrein hangt een doordringende geur van urine en menselijke uitwerpselen.

‘Assad rot op’

20150915_180819Een Syrische familie uit Dara’a, met vier kinderen en drie neefjes, houdt zich afzijdig van de Pakistanen. Vader Adnan Muhammad (38) kijkt vooral bezorgd naar zijn jongste, Hala. Ze is net vijf en heeft een nierziekte. “We willen zo snel mogelijk naar Duitsland om haar te laten behandelen”, zegt hij. “In 2011 begonnen we in Dara’a te protesteren tegen het regime en riepen massaal ‘Assad rot op’. Niet hij, maar wij zijn gevlucht”, zegt hij met een wrange lach. Ze zijn nu drie weken in Turkije en vijf dagen hier in Bodrum. “We wachten op een telefoontje van een agent die voor ons een boot gaat regelen om naar Kos te gaan”.

De prijs die de smokkelaars voor de overtocht vragen is duizend doller per volwassene, aldus Adnan. De kinderen mogen voor de helft van de prijs mee. Totaal zo’n 6000 dollar.

De mensenhandel is big business voor de goed georganiseerde criminele netwerken die hier in handen zijn van Turken en Koerden. De smokkelaars zijn de haaien, die de grote prooi binnenhalen. Daaromheen zijn allerlei toeleveranciers zoals busondernemers, winkeliers van rubberbootjes, zwemvesten, zaklampen, die bewust of onbewust profiteren van deze illegale business.

Verontwaardigd

Het kostte afgelopen weekend Françoise Olcay haar erefunctie als honorair consul van Frankrijk, omdat zij in haar Alize winkel boten en reddingsvesten verkocht die vluchtelingen gebruiken voor de overtocht naar Griekenland. Haar echtgenoot Elgin reageert verontwaardigd. “Ze hadden gewoon een zondebok nodig. Daarom wilde Parijs haar straffen. Maar weet je wat? Ze heeft de eer aan zichzelf gehouden en heeft haar titel als honorair consul zelf opgegeven.” In zijn grote winkel met surfboards, hengels en 25.000 andere watersportartikelen staan allerlei soorten boten en hangen tientallen zwemvesten. “Allemaal professioneel en gecertificeerd”, onderstreept de ondernemer. “Wij doen niets illegaals. Ze zeggen dat het niet moreel is om zwemvesten en boten aan vluchtelingen te verkopen, omdat ze daarmee illegaal Europa willen bereiken. Maar je kunt van het personeel natuurlijk niet verwachten dat ze iedereen vragen waarvoor ze hun aankopen gaan gebruiken. Weet je wat illegaal en levensgevaarlijk is? Eigenaren van t-shirt winkels en kebabrestaurants die in niet geregistreerde ateliers zwemvesten maken met karton erin en die aan de vluchtelingen verkopen.”

Ellende

In de winkel Holiday Bazaar bevestigen verkopers dat Turken in Izmir en Istanboel ondeugdelijke zwemvesten in elkaar flantsen en die aan vluchtelingen verkopen. “Daarom verdrinken er zo veel”, zegt eigenaar Mustafa Yuvanc boos. “Wij verkopen alleen maar kwaliteit. Die criminelen verkopen rotzooi om te profiteren van de ellende en wanhoop van buitenlanders”.

De vluchtelingen volgen het nieuws over het strengere beleid aan veel grenzen in Europa via internet op hun telefoons.

Ze weten uit de verhalen uit de media dat de oversteek naar Griekenland een Russische roulette is. “Ik speel met mijn leven”, zegt Ramiz Ahmet, een 17-jarige Pakistaan. “Maar in mijn land is door armoede, corruptie, de hoge kosten van water en elektriciteit, en het gebrek aan veiligheid door het terrorisme geen toekomst op te bouwen.”

De Syrische vader Adnan Mohammed zegt nog vandaag of morgen per boot naar Kos te gaan, inshallah (als God het wil). Hij realiseert zich hoe gevaarlijk de tocht zal zijn en vraagt ter afscheid ‘bid voor ons’.

 

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch