Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Opgepakte journaliste Geerdink wordt Turkije uitgezet

11 sep
2015
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

in: Algemeen Dagblad

De Nederlandse journaliste Fréderike Geerdink, die in het weekeinde in zuidoost Turkije werd gearresteerd, wordt het land uitgezet. Dat hebben zowel haar advocaat als het staatspersbureau Anadolu bekendgemaakt.

Haar advocaat heeft namens haar bezwaar aangetekend tegen het uitzettingsbesluit van de gouverneur van de provincie Hakkari waar ze werd opgepakt. Haar verblijfsvergunning is ingetrokken en ze is overgebracht naar de hoofdstad Ankara.

Geerdink, die sinds 2006 als freelancer in Turkije werkt, werd zaterdagnacht opgepakt in Yüksekova, aan de grens met Iran. Ze was daar op reportage met 32 Koerdische activisten die zich als ‘menselijk schild wilden opstellen om Koerdische burgers te beschermen tegen het Turkse leger’.

In het gebied waar zij werd opgepakt zijn veel doden gevallen bij de opgelaaide strijd tussen de PKK en het Turkse leger.

Zij, en de Koerdische activisten, werden opgepakt op verdenking van het ‘helpen van een terroristische organisatie’. Haar arrestatie kwam een week nadat de politie een Britse verslaggever van Vice News en zijn cameraman arresteerden op beschuldiging van ‘contacten met een terroristische beweging’. Ze zijn het land uitgezet.

Geerdink werd eergisteren voorgeleid. Een aanklacht werd niet bekendgemaakt. In de regeringsgezinde pers wordt ze afgeschilderd als een pro-Koerdische activiste.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch