Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Strijd tussen PKK en Turks leger verhardt

9 sep
2015
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

in: Algemeen Dagblad en PZC

De spanningen in Turkije lopen op, nu de strijd tussen de Koerdische beweging PKK en het leger escaleert. Bij aanslagen met bermbommen en zware wapens kwamen de afgelopen drie dagen zeker 30 militairen en politiemensen om.

Gisterochtend brachten rebellen van de PKK buiten de stad Igdir, aan de grens met Armenië, een bermbom tot ontploffing toen daar een busje met agenten voorbijreed. Bij deze grote aanslag waren 14 doden te betreuren. Het was het tweede grote bloedbad dat de PKK binnen drie dagen aanrichtte.

Zondagmiddag doodde de PKK met een bermbom 16 soldaten toen die in konvooi langsreden bij het dorp Daglica, aan de grens met Noord-Irak. Dat was de bloedigste aanslag sinds de Koerdische organisatie haar eenzijdige wapenstilstand eind juli verbrak. Het was extra pijnlijk voor de strijdkrachten, omdat ze in 2007 vlakbij datzelfde dorp 12 militairen verloren bij een aanval van de rebellen, die bovendien acht soldaten gevangen namen.

Als vergelding voerden 50 Turkse straaljagers gisterochtend zes uur lang bombardementen uit op doelwitten van de PKK in Noord-Irak. Premier Davutoglu voerde in de hoofdstad Ankara spoedoverleg met de belangrijkste oppositieleider en benadrukt dat de strijd tegen de PKK met een nog grotere slagkracht zal worden gevoerd ‘totdat de bergen gezuiverd zijn van terroristen’.

Commando’s van een speciale anti-terreur eenheid van het Turkse leger vielen gisteren het ruige gebergte van Noord-Irak binnen tijdens een klopjacht op de rebellen die verantwoordelijk waren voor de dood van 16 soldaten zondag.

Uit verontwaardiging en woede over het bloedvergieten zijn overal in Turkije nationalisten de straat opgegaan. Veelal vreedzame demonstraties met talloze bloedrode vlaggen. Betogers scandeerden leuzen als ‘martelaren sterven nooit’, ‘Gelukkig is hij die zegt ik ben een Turk’, en ‘dood aan de terroristen’.

Steeds vaker ook loopt de woede uit op geweld. Met als belangrijkste doelwit de kantoren van de pro-Koerdische HDP en kranten die kritisch berichten over de oorlog. Nationalistische knokploegen vielen in heel Turkije 126 HDP kantoren aan. Ruiten werden met stenen aan diggelen gegooid. Partijsymbolen vernietigd. In sommige kantoren werd alles kort en klein geslagen. In een geval probeerde een menigte een HDP-lid te lynchen, maar hij wist te ontsnappen. Een Koerdische man, die trots een foto van zichzelf op Facebook had gezet in PKK uniform, werd gemolesteerd in de stad Manisa en ‘voor straf’ gedwongen een standbeeld van voormalig president Mustafa Kemal Atatürk te kussen. In de stad Adana sloegen nationalistische Grijze Wolven een man in elkaar, omdat ze dachten dat hij een Koerd was. Achteraf bleek dat hij een van hun leden was.

Het hoofdkantoor van de invloedrijk krant Hürriyet in Istanboel was doelwit van  een opgezweepte meute van zo’n 200 pro-regeringsgezinde relschoppers. Een van hen was AK partij parlementslid Abdurrahim Boynukalin. Ze scandeerden ‘Allah is groot’, ‘Steek het gebouw in brand’ en ‘Recep Tayyip Erdogan’. Een grote steen verbrijzelde de glazen voordeur. Er waren gevechten met de bewakers en computers werden op de grond gegooid. Hürriyet noemde de aanval een ‘aanslag op de persvrijheid en de democratie’.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch