Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Fréderike Geerdink gearresteerd in oorlogsgebied

7 sep
2015
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

De Nederlandse journaliste Fréderike Geerdink, die zich specialiseert in de Koerdische kwestie, is gisternacht opgepakt in Yüksekova, aan de grens met Iran. Ze was op reportage met 32 Koerdische activisten die zich ‘als een menselijk schild wilden opstellen om Koerdische burgers te beschermen tegen het Turkse leger’.

In het gebied waar zij werd opgepakt, en in andere delen van zuidoost-Turkije, voeren gewapende jongeren van de PKK al ruim een maand gevechten met Turkse veiligheidstroepen. Bijna honderd militairen, politiemensen en een onbekend aantal PKK-rebellen zijn daarbij om het leven gekomen.

De autoriteiten willen geen pottenkijkers en hebben de gebieden waar het zwaarst wordt gevochten tot ‘militaire veiligheidszones’ uitgeroepen. Die verboden zone geldt ook in de provincie Hakkari waar Geerdink verslag wilde doen van de geweldspiraal. Ze zegt dat ze niet wist dat ze in verboden gebied was.

Haar arrestatie komt een week nadat een Britse verslaggever van viceNews en zijn cameraman door de politie werden opgepakt op beschuldiging van ‘contacten met een terroristische beweging’. Ze zijn inmiddels het land uitgezet.

Agenten van de anti-terrorisme eenheid pakten Geerdink in januari ook al op. In april werd ze vrijgesproken, maar de openbare aanklager heeft hoger beroep aangetekend. Justitie zag in haar reportages, columns en interviews over de strijd van de Koerdische minderheid in Turkije aanleiding om haar aan te klagen wegens het ‘maken van propaganda voor een terroristische organisatie’.

Er wordt al sinds eind juli – na de zelfmoordaanslag in het Koerdische stadje Suruç – zwaar gevochten tussen de PKK en het leger. Tienduizenden Koerdische inwoners zijn uit angst voor het geweld met hun families gevlucht, aldus Levent Gök, vice fractievoorzitter van de grootste oppositiepartij CHP.

Geradicaliseerde Koerdische jongeren die tot een paar jaar alleen met stenen of molotov cocktails gooiden, hebben nu naar de wapens gegrepen, voeren sabotageacties uit, zetten wegblokkades op, en vallen politiebureaus en militaire posten aan. In diverse gemeenten, die worden bestuurd door Koerdische nationalisten, is de afgelopen weken zelfbestuur uitgeroepen.

 

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch