Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

‘Parel aan Bosporus’ verliest glans

25 aug
2015
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

in: Algemeen Dagblad en Het Parool

Na jaren van economische voorspoed krijgt Turkije nu klap na klap. De economische groei stagneert, zoals ook duidelijk zichtbaar is in de voor het land zo belangrijke toerismesector. De regering doet er intussen alles aan om de economie aan te jagen.

Zo kregen scholieren en studenten van premier Ahmet Davutoğlu twee weken langer vakantie. Dit in de hoop dat zij hun vrije tijd in eigen land doorbrengen en hun geld besteden aan de lokale economie.

De premier kwam daarmee tegemoet aan de noodkreet van de toerismesector. Want ondanks stralend zomerweer is er volgens Timur Bayindir, de voorzitter van de bond van toerismehotels en investeerders, sprake van een ‘alarmerende daling van het aantal buitenlandse toeristen’. In juni ging het om min 5 procent. Over heel 2015 verwacht hij een daling van ruim 10 procent. En dat terwijl Turkije vorig jaar een recordaantal boekte van 39,8 miljoen toeristen, waarmee het de op vijf na populairste vakantiebestemming ter wereld is.

Twee weken extra vakantie zal weinig zoden aan de dijk zetten voor het bruto binnenlands product (bbp) waarin de toerismesector met dik 25 miljard euro een belangrijk aandeel van 12 procent heeft. De harde valuta die veel toeristen meebrengen zijn juist nu extra hard nodig nu de Turkse lira in een vrije val is geraakt en de afgelopen twaalf maanden al 34% aan waarde verloor ten opzichte van de dollar.

Symptomatisch

De malaise in de toerismesector, die wordt veroorzaakt door de vrees voor terroristische aanslagen en de crisis in Rusland, is symptomatisch voor groeiende problemen voor de Turkse economie.

In 2012 noemde ING Turkije een ‘economische parel aan de Bosporus’. Een bruisend, dynamisch land dat blaakt van zelfvertrouwen en mega ambities heeft. Van 2002 tot 2011 nam het bbp gemiddeld met 5,3 procent toe. De export verdubbelde van $73,4 miljard in 2005 tot $157,6 miljard in 2014. De middenklasse groeide van 20 naar 40 procent. En het nominale inkomen per hoofd van de bevolking verdrievoudigde van $3.516 in 2002 tot $10.379 in 2008. Kredietbeoordelaars Moody’s en Fitch waardeerden Turkije in 2013 op tot ‘investment grade’.

De fraaie groeicijfers zijn echter fors ingezakt, tot 2,9 procent vorig jaar. En het is duidelijk dat de groeiparel aan de Bosporus zijn glans heeft verloren. Het vertrouwen van de consumenten is gezakt tot het laagste punt sinds 2009. De buitenlandse investeringen lopen terug.

Zowel het IMF als de Amerikaanse centrale bank noemen Turkije de meest kwetsbare opkomende markt. Het inkomen per hoofd van de bevolking is sinds 2008 niet meer toegenomen. Turkije zal structurele hervomingen moet doorvoeren om de productiviteit te verhogen, aldus minister Şimşek van Financiën.

 

 

 

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch