Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Schietpartij bij Dolmabahçepaleis

20 aug
2015
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Een van de populairste toeristische trekpleisters van Istanbul

in: Algemeen Dagblad

Terroristen hebben gisteren bij een van de populairste toeristische trekpleisters van Istanbul, het Dolmabahçepaleis, een aanslag gepleegd op de ceremoniële wachten.

Twee mannen met semi-automatische vuurwapens gooiden eerst een handgranaat in de richting van de soldaten en openden daarna het vuur bij de barokke Poort van de Sultan, waar altijd veel toeristen foto’s maken, vooral tijdens het wisselen van de wacht.

Een van de soldaten liep lichte verwondingen op. De politie kon beide extremisten overmeesteren toen zij probeerden te ontsnappen in de richting van het Beşiktaş voetbalstadion.

In een van de bijgebouwen van het beroemde paleis aan de Bosporus, dat  van 1856 tot 1922 diende als het regeringscentrum van het Ottomaanse rijk, is het kantoor gevestigd van premier Ahmet Davutoğlu.

De gouverneur van Istanbul weigerde bekend te maken tot welke ‘terroristische organisatie’ de aanslagplegers behoorden. Wel zou dezelfde organisatie verantwoordelijk zijn geweest voor de aanslag op het plaatselijke hoofdkantoor van de regerende AK partij ruim een week geleden.

De Koerdische PKK, die ook gisteren weer in het zuidoosten acht soldaten ombracht met een bermbom, wordt als de belangrijkste verdachte gezien. In de afgelopen weken hebben leden van de PKK ruim 40 soldaten en politieagenten gedood.

De toerismesector lijdt steeds meer onder het geweld in Turkije. Volgens reisbrancheorganisatie ANVR boekten Nederlanders in de eerste week van augustus 36 procent minder pakketreizen naar Turkije dan in dezelfde week vorig jaar. De vrees voor mogelijke aanslagen schrikt veel toeristen af.

Vanwege de recente aanslagen waarschuwt het ministerie van Buitenlandse Zaken reizigers naar Turkije alert te zijn. Dit geldt voor het hele land, maar vooral de grote steden zoals Istanboel.

De steeds groter wordende toerismesector, die per jaar 31 miljard euro opbrengt en van groot belang is voor de Turkse economie, wordt fors getroffen door het toenemende geweld van terroristsiche organisaties. In het tweede kwartaal van dit jaar arriveerden er al minder toeristen. Volgens het Turkse centraal bureau voor statistiek gaat het om een inkomstenverlies van 14 procent.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch