Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Islamitische Staat wil nu ook Istanbul veroveren

19 aug
2015
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

in: Algemeen Dagblad

De Islamitische Staat heeft in een videoboodschap Turkije de oorlog verklaard. De jihadist die in goed Turks het woord voert, noemt president Erdoğan een verrader, dreigt met zelfmoordaanslagen, zegt dat IS Istanbul wil veroveren, en roept de Turken op om in opstand te komen.

“De verrader Erdoğan bestuurt het land niet volgens de goddelijke wetten. Hij is bevriend met de Amerikanen, de Joden, de kruisvaarders, atheïsten van de PKK, de seculiere aanhangers van Atatürk, het Vrije Syrische Leger en de afvallige spionnen van de Saudi’s”. Hij veroordeelt de Turkse regering voor het openen van de luchtmachtbasis Incirlik voor Amerikaanse bommenwerpers, die volgens hem worden ingezet om de ‘atheïsten van de PKK te beschermen en de mensen van de islam te bombarderen’.

Nadat de IS-extremist Erdoğan ervan heeft beschuldigd er alleen maar op uit te zijn positie als president te beschermen, doet hij een oproep aan de ‘bevolking van Turkije: kom in opstand’.

Heel opmerkelijk dat IS nu zo openlijk uithaalt richting Turkije, omdat het verwijt vanuit Europese hoofdsteden en van Navo bondgenoten de afgelopen jaren juist was dat Erdoğan en de Turkse autoriteiten IS direct of indirect steunden. Bovendien zou Ankara te weinig doen om de aanvoer van buitenlandse jihadisten naar IS via Turkije tegen te gaan.

Vorig jaar zomer onderhandelde Turkije met IS over de vrijlating van jihadisten in Syrië in ruil voor 46Turken die door IS extremisten in Mosoel waren ontvoerd.

De relatie tussen de Turkse autoriteiten en IS begon te verslechteren toen de veiligheidsdiensten begin juli begonnen IS-sympathisanten en ronselaars in Turkije te arresteren en hun websites blokkeerden.

Uit wraak volgde de zelfmoordaanslag van IS in het Koerdische stadje Suruç waarbij 33 Turken om het leven kwamen.

Op sites en in publicaties van IS in Turkije wordt Erdoğan als ‘de grote duivel’ gebrandmerkt en de leiders van de regerende AK partij als niets meer dan ‘afvalligen’, waarop in de islam de doodstraf staat.

De Turkse jihadist zegt in zijn videoboodschap dat de ‘leeuwen van het kalifaat’ er klaar voor zijn om Turkije op elk gewenst moment te treffen met zelfmoordaanslagen door ‘trucks bestuurd door onze martelaren’.

 

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch