Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Erdoğan krijgt zijn zin: nieuwe verkiezingen

19 aug
2015
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties
  1. De Turkse coalitie-onderhandelingen zijn mislukt. Nieuwe verkiezingen lijken nu onvermijdelijk. Waarom geven ze nu al op?

 

Ruim twee maanden geleden, op 7 juni, waren de verkiezingen. De AK partij, die al 13 jaar alleen aan de macht is, verloor toen haar absolute meerderheid. Sinsdien is er geprobeerd een grote coalitie te vormen met de social-democratische CHP. Samen zouden ze 390 van de 550 zetels hebben. De besprekingen tussen deze partijen liepen vorige week donderdag op niets uit. Gisteren is nog een poging gedaan om in zee te gaan met de ultra-nationalistische Grijze Wolven van de MHP, maar dat onderhoud was al na twee en een half uur afgelopen, omdat de eisen van de MHP voor de premier onaanvaardbaar waren:

  1. 1. het volledig staken van het vredesproces met de Koerdische PKK
  2. 2. het inperken van de bemoeizucht van  Erdoğan.

 

Als er zondag geen akkoord is, dan volgen er nieuwe verkiezingen. Die kant gaat het dus op. Wat gebeurt er dan in de tussentijd?

Dan komt er een regering van de nationale eenheid, van alle 4 partijen, die samen de verkiezingen moeten voorbereiden.

  1. Hoe lang duurt het voor er nieuwe verkiezingen zijn?

Die moeten binnen 90 dagen na het verstrijken van de termijn voor de kabinetsformatie worden gehouden, dus voor eind november.

  1. Nieuwe verkiezingen, is dat goed  of slecht nieuws voor president  Erdoğan?

Dit was vanaf dag een na de verkiezingen zijn opzet. Hij heeft bewust een vertagingstactiek gekozen en gaf demissionnair premier Davutoğlu pas een maand na de verkiezingen de informatieopdracht.

Erdoğan gokt er op dat zijn partij bij nieuwe verkiezingen opnieuw de absolute meerderheid van 276 zetels haalt. Hij hoopt dat de pro-Koerdische HDP veel stemmen zal verliezen en onder de kiesdrempel van 10% zakt, doordat de regering die partij steeds afschildert als de politieke arm van de PKK en de HDP dus medeverantwoordelijk zou zijn voor de meer dan 40 doden die de afgelopen weken zijn gevallen onder soldaten en politieofficieren

Erdoğan heeft die absolute meerderheid voor zijn AK partij nodig, zodat die de grondwet kan veranderen en hem als president meer bevoegheden kan geven.

 

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch