Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Nieuwe stembusgang in Turkije

14 aug
2015
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

De onderhandelingen om een coalitiekabinet te vormen in Turkije zijn mislukt. Premier Davutoglu zei gisteren na afloop van het overleg nog enkele mogelijkheden te zien, maar geen van de oppositiepartijen heeft signalen afgegeven met de AK partij van president Erdogan in zee te willen gaan.

Alle partijen zijn al druk bezig met voorbereidingen voor de vervroegde verkiezingen die iedereen verwacht rond half november.

Theoretisch gezien is er nog een mogelijke optie voor volgende week zondag de termijn is verstreken om een nieuw kabinet te vormen: een minderheidsregering van de AK partij met gedoogsteun van de radicale nationalisten van de MHP, de zogeheten Grijze Wolven. Die zouden daar alleen oren naar hebben als de AK partij zwart op wit beloofd niet later dan volgend jaar vervroegde verkiezingen uit te schrijven. De kans dat tot zo’n formule wordt besloten is echter klein.

Een nieuwe stembusgang in november betekent dat de politieke instabiliteit, de chaos, en de polarisatie doorgaan. Ook dat de vertragingstactiek van Erdogan heeft gewerkt.

Hij gokt er op dat zijn partij bij de volgende verkiezingen de parlementaire meerheid kan heroveren. Maar de jongste peiling van deze week geeft aan dat dat uiterst moeilijk zal worden. De AK partij krijgt er maar 2 procent bij en de pro-Koerdische HDP blijft met 12,8 procent in het parlement. Zou dit de uitslag worden, dan blijft de AKP zonder parlementaire meerderheid.

Het opgelaaide geweld en de politieke instabiliteit schrikken investeerders en toeristen af. Vorige week was er al een forse dip van 36 procent van Nederlandse lastminuteboekers naar Turkije, aldus de reisbrancheorganisatie ANVR.

 

Reageren
*

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch

Trouwstoet in Turkije eindigt vaak in chaos