Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Turkije vreest escalatie op ‘Dag van eerste kogel’

13 aug
2015
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

in: Algemeen dagblad

Het bloedvergieten tussen rebellen van de illegale Arbeiderspartij van Koerdistan (PKK) en het Turkse leger gaat onverminderd door. De uitzichtloze spiraal van dodelijke aanslagen op soldaten en politie, en de bloedige vergeldingsacties van de Turkse strijdkrachten zal overmorgen mogelijk een nieuw dieptepunt bereiken, zo vrezen de Turkse veiligheidsdiensten.

Want op 15 augustus is het de ‘Dag van de Eerste Kogel’. Dan herdenken talloze Koerden het begin van wat zij de ‘gewapende strijd voor zelfbeschikking’ noemen. Op die dag in 1984 vielen vanuit Noord-Irak geïnfiltreerde rebellen in de zuidoostelijke stadjes Eruh en Şemdinli militaire posten aan. Daarbij kwamen drie veiligheidstroepen om en raakten elf anderen gewond.

De bewuste provincies Siirt en Hakkâri behoren nog steeds tot de bolwerken van de PKK en maken onderdeel uit van het gebied waar het geweld is opgelaaid. In de afgelopen dagen voerden straaljagers en gevechtshelikopters voor het eerst sinds de PKK op 22 juli haar wapenstilstand verbrak luchtaanvallen tegen Koerdische militanten uit. Niet langer in Noord-Irak maar op Turks grondgebied zelf. Zeventien doelen in de provincie Hakkari, die grenst aan Iran en Irak, werden met raketten en mitrailleurs beschoten.

Het ging om wraakacties voor de 7 militairen en politieofficieren die maandag en dinsdag door de PKK met artillerie, zware vuurwapens en een bermbom om het leven waren gebracht.

De Turkse generale staf maakte gisteren via zijn website bekend dat zich 20 ‘terroristen hebben overgegeven aan officieren in Şirnak, Hakkari en Bingöl. Een terrorist werd gedood tijdens een vuurgevecht in Iğdir’.

In de Koerdische provincie Şirnak, eveneens een bolwerk van de PKK, gaf de Koerdische Democratische Regio’s Partij een protestverklaring uit tegen het bloedvergieten door de staat. “Alle overheidsintsellingen in onze stad hebben hun legitimiteit verloren”, zo liet de partij weten. “Van nu af aan gaan we over tot zelfbestuur en zullen we ons leven inrichten op democratische beginselen. Wanneer we worden aangevallen zullen we middelen van zelfverdediging gebruiken”.

Dit is een duidelijke verharding van het conflict in dit deel van zuidoostelijk Turkije. Een hervatting van de in maart 2013 door de PKK eenzijdig afgekondigde wapenstilstand is niet in zicht nu de PKK inmiddels 34 veiligheidstroepen heeft gedood en Turkije zegt 390 terroristen te hebben omgebracht.

Een nieuw staakt-het-vuren is bovendien niet voldoende voor de overheid, zei president Erdoğan. Alleen een volledige ontwapening van de PKK en aftocht uit Turkije kan volgens hem leiden tot het hervatten van het vredesproces.

 

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch