Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Istanbul opgeschrikt door aanslagen, toeristen zijn ook bang

11 aug
2015
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

in: Algemeen Dagblad, Het Parool, Brabants Dagblad, PZC en De Limburger

Waar de Turkse politie al voor gewaarschuwd had is gisteren gebeurd. Op verschillende plekken in Istanboel vielen extremisten aan. De voorlopge balans: drie doden en zeker tien gewonden. Ook onder toeristen neemt de angst toe.

De oorlog is ineens dichtbij. De inwoners van Istanboel, Turkije’s grootste stad, waren tot gisteren alleen via internet en tv getuige van het groeiende dodental in de opgelaaide oorlog tussen het Turkse leger en de Koerdische PKK. Lijkkisten van politie en militaire ‘martelaren’, bedekt met de bloedrode Turkse vlag, komen elke dag via de media voorbij. Vooral uit het verre zuidoosten van het land.

Gisternacht en gisterochtend werden bewoners van twee verschillende wijken van deze megastad opgeschrikt door bomexplosies, geweervuur, kreten van angst, woede en pijn, en loeiende sirenes van toegesnelde politieauto’s, ambulances en brandweertrucks.

Kort na middernacht lieten terroristen een auto vol explosieven ontploffen voor het Fatih politiebureau in Sultanbeyli, een conservatieve deelgemeente met ruim 300.000 inwoners aan de Aziatische kant van Istanboel. Het drie verdiepingen tellende gebouw schudde op zijn grondvesten. De gevel liep grote schade op. Brand brak uit. De brandweer was snel ter plaatse maar kon niet voorkomen dat een deel van het gebouw instortte als gevolg van de explosie en de brand. Appartementengebouwen, winkels en tientallen auto’s liepen eveneens schade op. Ambulances brachten gewonde agenten en burgers met spoed naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis.

Bij het aanbreken van de dag, namen extremisten forensische rechercheurs en leden van de explosievenopruimingsdienst onder vuur. Bij het vuurgevecht dat daarop uitbrak werd politiechef Beyazıt Çeken, hoofd van de EOD, dodelijk getroffen. Ook een van de twee aanvallers kwam bij de schotenwisseling om het leven. De andere terrorist vond de dood toen een bom die hij in zijn hand had ontplofte.

Kort na het vuurgevecht in Sultanbeyli openden extremisten het vuur op beveiligers van het zwaar bewaakte Amerikaanse consulaat in de wijk Istinye, aan de Europese oever van de Bosporus. Geen van de bewakers liep verwondingen op bij de diplomatieke post, die als een bunker is gebouwd en bovenop een heuveltop ligt. Bewakers schoten terug, maar de aanvallers – twee vrouwen – wisten te ontsnappen.

Een van de twee, die door kogels werd verwond, werd gearresteerd. Het gaat om de 42-jarige Hatice Asik. Zij werd al langer gezocht door de politie. Zij is lid van het Revolutionair Volksbevrijdingsfront DHKP-C, dat bekendstaat om zijn anti-Amerikaanse aanslagen in Turkije. Volgens de politie zou Asik door het DHKP-C zijn aangewezen als zelfmoordkandidate. Een ooggetuige zei dat de politie eiste dat Asik zich zou overgeven. “We geven ons nooit over. We komen wraak nemen voor (het bloedbad in) Suruç”, schreeuwde ze terug. Het DHKP-C eiste de aanval later op en prees Asik. Hun dreigende boodschap op de website luidt: “Onze strijd gaat door tot het imperialisme en zijn collaborateurs ons land verlaten en elk deel van ons land vrij is van Amerikaanse bases”.

Voor de bomaanslag op het politiebureau stelde geen enkele groep zich verantwoordelijk. Geschokte en woedende buurtbewoners in Sultanbeyli hadden echter geen enkele twijfel. Een verontwaardigde menigte verzamelde zich in de buurt van het uitgebrande politiegebouw en scandeerde nationalistische leuzen tegen de ‘moordenaars’ en ‘terroristen’ van de PKK. Een andere leuze was: ‘We zijn allemaal politie, we zijn allemaal soldaten’. Een kantoor van de pro-Koerdische HDP werd later bekogeld met stenen.

Ook de veiligheidsdiensten gaan ervan uit dat de PKK verantwoordelijk is voor de aanslag op het politiebureau. Sinds de PKK op 22 juli haar wapenstilstand verbrak, heeft het als ‘vergelding’ voor het bloedbad in het het Koerdische stadje Suruç en de bombardementen op PKK-posities in Noord-Irak bij aanslagen 31 soldaten en politieagenten om het leven gebracht.

Na de zelfmoordaanslag door een aanhanger van IS in Suruç heeft premier Davutoglu IS de oorlog verklaard en de Turkse militaire basis Incirlik opengesteld voor Amerikaanse straaljagers. Tevens zijn er bij een grootscheepse arrestatiegolf 1300 aanhangers opgepakt van organisaties die op de Turkse zwarte lijst van terroristische organisaties staan. Twee derde van de verdachten behoort tot de PKK. Tien procent is van IS. En 5 procent van de DHKP-C.

Door het escalerende geweld en de groeiende instabiliteit in Turkije neemt de onrust onder buitenlandse investeerders en toeristen toe. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwde reizigers afgelopen woensdag al vooral voorzichtig te zijn in grote steden als Istanboel.

De aanslagen in Istanboel waren echter ver verwijderd van het toeristische hart van de stad: de bomaanslag op het politiebureau was 35 kilometer van de Blauwe Moskee en het Amerikaanse consulaat is ruim 20 kilometer verwijderd van de Grote Bazaar.

Toch wordt de bloeiende toerismesector, die per jaar 31 miljard euro opbrengt, al getroffen door de toenemende onzekerheid. In het tweede kwartaal van dit jaar arriveerden er voor het eerst in jaren minder toeristen. Volgens het Turkse centraal bureau voor statistiek gaat het om een inkomstenverlies van 14 procent.

 

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch