Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

‘PKK, haal die vinger van de trekker’

10 aug
2015
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

in: Algemeen Dagblad

Selahattin Demirtaş, de leider van de pro-Koerdische Volkspartij voor Democratie (HDP) heeft op een opvallende manier afstand genomen van de PKK. In een poging een eind te maken aan het bloedvergieten, deed hij een dringend beroep op de organisatie waarmee hij zich zo verbonden voelt. “PKK, haal die vinger van de trekker”, zei hij op gebiedende toon.

Ook de Turkse luchtmacht en politie zouden hun acties moeten staken. Verder drong Demirtaş er bij de PKK en de regering op aan de onderhandelingen over vrede te hervatten.

Een verrassende ontwikkeling, want tot nu toe was de algemene opvatting in Turkije, dat zijn pro-Koerdische partij aan de leiband liep van de PKK. Met deze uitspraak maakt de politicus duidelijk dat hij – met steun van de ruim 6 miljoen kiezers die op zijn partij stemden – een meer onafhankelijke rol wil spelen.

Gisteren werd bekend dat de PKK, sinds zij op 22 juli haar wapenstilstand verbrak, 26 soldaten en politieagenten om het leven heeft gebracht. Murat Karayılan, de leider van de gewapende tak van de PKK in het Qandil-gebergte van Noord-Irak, noemt het doden van Turkse veiligheidstroepen ‘acties uit zelfverdediging’.

Volgens het Turkse leger zouden er bij de bombardementen op PKK posities in Noord-Irak bijna 400 rebellen zijn gedood en honderden gewond.

Vice-premier Yalçın Akdoğan heeft bekendgemaakt dat de regering besprekingen voor een politieke oplossing voortzet, maar alleen nog met de in de gevangenis verblijvende PKK-leider Öcalan. Demirtaş is niet langer welkom om een rol te spelen in dat overleg, aldus de vice-premier ‘omdat hij het vredesproces heeft verraden’.

Hij wees de oproep van Demirtaş voor een wapenstilstand van de hand als een ‘tactische’ manoeuvre. De PKK zal aan twee voorwaarden moeten voldoen voordat Turkije zijn militaire acties beëindigt: hun aftocht uit alle gebieden in Turkije en het staken van al hun illegale activiteiten.

 

 

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch