Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Eerste drone-aanval op IS vanaf Turkse basis

7 aug
2015
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

De Amerikaanse luchtmacht heeft voor het eerst vanaf Turks grondgebied een aanval uitgevoerd op posities van de Islamitische Staat in Syrië. Dat gebeurde met een bewapende MQ-1Predator drone die vanuit de luchtmachtbasis Incirlik vertrok en zijn twee Hellfire reketten afschoot.

Het is een voorproefje van wat de jihadisten te wachten staat wanneer het door de Turkse minister Çavuşoğlu (Buitenlandse Zaken) aangekondigde grootscheepse offensief tegen de extremisten vanaf Turks grondgebied gaat beginnen,

Aangezien het ging om een geheime missie wilde kapitein Jeff Davis van het Pentagon niet bekendmaken of het ging om een offensieve of defensieve aanval, welke posities doelwit waren, en of de missie een succes was.

Wel is duidelijk dat de aanval onderdeel uitmaakt van de opgevoerde strijd tegen IS sinds Turkije en de Verenigde Staten daarover drie weken geleden een akkoord sloten. Voor het eerst sinds het begin van de Syrische burgeroorlog in 2011heeft Turkije zijn uitgestrekte Navo luchtmachtbasis Incirlik in de buurt van de Syrische grens opengesteld voor bondgenoot Amerika.

De woordvoerder van het Pentagon zei dat de Amerikaanse luchtmacht alleen vanuit Incirlik offensieve aanvallen tegen IS zal uitvoeren. Het kan ook voorkomen dat drones en straaljagers uit defensieve overwegingen in actie komen tegen andere rebellen als die troepen zouden gaan aanvallen van het Vrije Syrische Leger, de belangrijkste bondgenoot van de VS en Turkije in Syrië.

 

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch