Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Turkije kondigt alomvattende strijd tegen IS aan

5 aug
2015
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Turkije maakt zich op om op korte termijn samen met bondgenoten een ‘alomvattende strijd’ tegen IS te beginnen. Dat heeft de Turkse minister van Buitenlandse Zaken gezegd.

1. Wat bedoelde de minister met zo’n alomvattende strijd?

Minister Mevlüt Çavuşoğlu bedoelt kennelijk dat er een groot offensief in voorbereiding is tegen de extremisten van de Islamitische Staat vanaf Turks grondgebied. Dat is groot nieuws, want dat is voor het eerst sinds het begin van de burgeroorlog in Syrië, vier jaar geleden, dat de Turkse luchtmacht echt gaat meedoen aan de oorlog tegen IS.

2. Wanneer zou dit grote offensief moeten starten?

Het enige wat de bewindsman daarover wilde loslaten was ‘spoedig’. Dat kan vandaag zijn of deze week zijn, of later deze maand. Duidelijk is wel dat er steeds meer Amerikaanse gevechtsvliegtuigen en drones uit Europa en het Golfgebied op de grote Turkse Navo-basis Incirlik arriveren – in de buurt van de Syrische grens – en zich klaarmaken voor aanvalsmissies tegen IS. Zodra alle materieel en manschappen klaar zijn voor het aangekondigde offensief zal het sein voor de aanval worden gegeven. Het gaat er om een zone aan de grens met Turkije schoon te vegen zodat er daar geen IS-strijders meer zijn. Op die manier worden hun toevoerlijnen van goederen, wapens en buitenlandse jihadisten afgesnijden.

3. Hoe willen de Turken die zone ook IS-vrij gaan houden?

Dat is volstrekt onduidelijk. De Amerikanen noch de Turken willen daar ‘boots on the ground’. Ze willen er geen grondtroepen heen sturen. Tot nu toe waren in het grensgebied de Syrische Koerden de belangrijkste bondgenoten van de Amerikanen, die het vuile werk op de grond opknapten, zoals in de strijd om Kobani. Turkije wil echter niet dat de Koerden in die zone gaan meedoen.

De IS-vrije zone zou in handen moeten komen van gematigde moslim rebellen, die door de CIA en het Pentagon in Turkije en Jordanië worden opgeleid. Maar een groot deel van de eerste 60 van die gematigde rebellen zijn afgelopen vrijdag voor een deel krijgsgevangen gemaakt en voor een deel op de vlucht gejaagd door islamisten van het aan al-Qaeda gelieerde al-Nusra front. Voorlopig is de hoop gevestigd op strijders van het Vrij Synië Leger.

4. Het Assad-regime heeft gezegd dat als de acties niet met haar gecoördineerd worden er sprake is van het schenden van de Syrische soevereiniteit. Gaat Turkije de aanvallen coördineren met Assad?

De Syrische soevereiniteit wordt al geruime tijd geschonden door de Amerikaanse luchtmacht en de andere geallieerden en er is nog geen enkele confrontatie geweest met de Syrisch luchtmacht of met het Syrische luchtafweergeschut. Waarom niet? Omdat Assad het prima vindt dat de Amerikanen IS bestrijden.

De Amerikanen zullen waarschijnlijk Damascus op de hoogte stellen van het begin van het offensief om ongelukken te voorkomen.

 

 

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch