Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Koerdistan maant PKK-strijders gebied te verlaten

3 aug
2015
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Koerden in Irak zijn de dupe van strijd Turkse Koerden

in: Algemeen Dagblad

De Koerdische autoriteiten in Noord-Irak eisen dat de PKK-rebellen hun gebied verlaten. De Iraakse Koerden zijn het slachtoffer van de bombardementen van Turkse straaljagers op PKK-strijders.

De Koerden in hun autonome regio van Noord-Irak zijn het zat. De PKK-rebellen en het Turkse leger moeten hun opgelaaide oorlog maar op eigen gebied uitvechten en niet het leven en de bezittingen van Koerdische burgers in Irak in gevaar brengen.

Dat is niet alleen de stemming in het Iraakse parlement in Bagdad, maar ook de opvatting van president Masoud Barzani van de Koerdische autonome regio in het noorden. Hij eist dat de ‘PKK zijn strijders terugtrekt’ uit het grensgebied met Turkije ‘om te voorkomen dat de burgers van Koerdistan slachtoffer worden van het conflict’. Barzani roept ook Turkije dringend op om de bombardementen te staken.

Met de dood van negen burgers, onder wie een zwangere vrouw, in het dorpje Zargali was voor de Koerden de maat vol. De slachtoffers waren allemaal van dezelfde familie. Hun huizen werden verwoest en er vielen tevens 15 gewonden. “We lagen allemaal te slapen toen Turkse straaljagers ons dorp aanvielen”, zei Ismail Abdula Ghader, een van de gewonde inwoners tegen een verslaggever van de Koerdische krant Rudaw.

F-16’s

Turkse F-16 gevechtsvliegtuigen bombarderen al tien dagen het noordelijke berggebied van Irak. Doelwit zijn schuilplaatsen van de PKK-rebellen, hun opslagplaatsen voor wapens en munitiedepots in het ruige Qandil gebergte waar zich naar schatting 3.500 PKK-rebellen ophouden. Het Turkse leger claimt dat het alle doelwitten heeft vernietigd en dat er bij de bombardementen ‘tot nu toe 260 terroristen zijn gedood’

Gisteren voerde de PKK een nieuwe aanslag uit op Turkse militairen in het oostelijke grensgebied met Iran. Bij de aanval op de Karabulak observatiepost van de gendarmerie in Ağrı lieten ze midden in de nacht een tractor met aanhangwagen, gevuld met 2 ton explosieven, ontploffen. Daarna werd de eenheid van de militaire politie met vuurwapens beschoten. Twee militairen sneuvelden.

Turkije maakte lange tijd de fout te veronderstellen dat de PKK en de Koerden in het noorden van Irak vrienden of bondgenoten waren. Niets is minder waar. De Turkse PKK van Öcalan en Barzani’s Democratische Partij van Koerdistan (KDP) zijn oude rivalen in de strijd om het leiderschap over alle Koerden. Tijdens de burgeroorlog in Iraaks Koerdistan in de jaren ’90 waren er talloze vuurgevechten tussen beide groepen. De PKK is links en seculier. De aanhang van de KDP is conservatief en religieus. De burgeroorlog eindigde in een wapenstilstand en de afspraak dat de aanwezigheid van de PKK rebellen gedoogd zou worden.

Soms sluiten ze een gelegenheidscoalitie met elkaar zoals in de strijd tegen de Islamitische Staat.

Partner

De afgelopen jaren is de regering van Barzani een strategische partner geworden van Turkije. Bovendien is het autonome Koerdistan uitgegroeid tot de op een na belangrijkste handelspartner van Ankara, met een totale waarde van $12 miljard. De olie export uit het Koerdische gebied naar Turkije is inmiddels opgelopen tot 650.000 vaten per dag. Daarom heeft de sabotageactie door de PKK tegen de oliepijpleiding enkele dagen geleden zoveel kwaad bloed gezet in Noord-Irak.

 

 

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch