Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Kidnap rebellen klap voor militaire hulp VS

1 aug
2015
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Tegenslag voor training gematigde Syriërs

in: Algemeen Dagblad

Het Amerikaanse opleidingsprogramma voor gematigde moslim rebellen uit Syrië is een gevoelige klap toegebracht. Het aan al-Qaeda gelieerde al-Nusra Front ontvoerde twintig van deze rebellen. En een aantal kopstukken dat ook deel uitmaakt van de 30e Divisie, die wordt ingezet voor de strijd tegen IS.

De Turkmeense kolonel Nadim al-Hassan had zich tijdens de voorbereiding in Turkije heel wat anders voorgesteld van zijn eerste overleg met andere oppositiegroepen in Syrië. Hij, zijn veldcommandant Farhan Jasim, en zeker tien van hun door Amerikaanse militairen opgeleide troepen, werden na de bespreking in het stadje A’zaz overvallen en ontvoerd door militieleden van het al-Nusra Front. Tijdens de gevechten werden zeker vijf van de pro Amerikaanse rebellen gedood.

De aan al-Qaeda gelieerde islamisten namen bij de verrassingsactie ten noordwesten van Aleppo ook de Amerikaanse wapens, zoals M16-geweren en artillerie, en de uitrusting van de eenheid in beslag. De krijgsgevangen genomen Syrische rebellen maken deel uit van de zogeheten ‘30e Divisie’, een eenheid die door het Pentagon speciaal is opgezet voor de strijd tegen IS.

Rampzalig begin

Hoewel het Pentagon ontkent dat de ontvoerde Syrische rebellen deel uitmaken van het Amerikaanse opleidingsprogramma, zegt het Syrian Observatory for Human Rights dat het wel degelijk het geval is.

Het is een rampzalig begin van het Amerikaanse opleidingsprogramma voor ‘gematigde’ Syrische rebellen en een gevoelige klap voor de pogingen van het Pentagon om met betrouwbare grondtroepen een bijdrage te leveren aan de strijd in Syrië.

Al-Nusra zat Washington al eerder dwars. Haar strijders vernietigden het afgelopen jaar twee door Amerika gesteunde groepen, het Front van Syrische Revolutionairen, en de Hazzm Beweging.

In een verklaring eiste de ‘30e Divisie’ van al-Nusrah de manschappen zo spoedig mogelijk vrij te laten. Het Vrij Syrisch Leger, waarbij de rebellen zich zouden aansluiten, onderhandelt inmiddels over de vrijlating van de in Turkije opgeleide strijders.

Vorige zomer trok het Amerikaanse Congres 500 miljoen dollar uit voor een driejarig programma om per jaar 5.400 rebellen op te leiden. Het trainen en bewapenen van betrouwbare en gematigde moslim strijders is echter nog amper van de grond gekomen. Ook na een jaar lang onderhandelen en het Turkse besluit van twee weken geleden om actief te gaan deelnemen aan de strijd tegen IS, blijven er fricties en meningsverschillen tussen de twee Navo-bondgenoten. Daardoor zijn er tot nu toe zijn slechts 60 rebellen opgeleid.

Een groot probleem bij het recrutreren van kandidaten voor het trainingsprogramma is het vinden van Syriërs die aan de criteria voldoen. De Amerikaanse militaire instructeurs vinden veel islamisten al gauw ‘radicaal’, terwijl de Turkse militairen hen in de categorie ‘gamatigde’ oppositie indelen. Een tweede frictiepunt is dat het Pentagon als toelatingseis stelt dat de rebellen moeten beloven dat ze alleen tegen IS zullen vechten. Turkije en vrijwel alle rebellen vinden het verdrijven van het gehate Assad-regime belangrijker.

Niet realistisch

“Het opleidingsprogramma is in zijn huidige vorm gedoemd te mislukken”, aldus  Frederic Hof  van de denktank Atlantic Council in Washington. Hij vindt het niet realistisch om van de recruten te eisen dat ze zich niet tegen de troepen van Assad mogen keren. Zelfs al slaagt Washington er in om binnen de komende drie jaar 16.000 man op te leiden ‘dan is dat te weinig en te langzaam om IS te verslaan’. Een ander groot nadeel is volgens Hof dat de pro-Amerikaanse rebellen in de ogen van patriottische Syriërs het product zijn van een ‘koloniaal initiatief ontworpen door buitenlanders voor buitenlanders’.

 

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch