Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Ramkoers van Erdogan tegen PKK baart zorg

29 jul
2015
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

NAVO steunt Turkije in strijd tegen IS

in: Algemeen Dagblad

Marc Guillet en Hans van Zon

De NAVO schaart zich vierkant achter bondgenoot Turkije in diens strijd tegen terrorisme. Maar achter de schermen is er grote ongerustheid over de harde confrontatie van president Recep Tayyip Erdogan met de Koerdische PKK.

De reactie op de uitleg van Turkije aan de NAVO-lidstaten, gisteren achter gesloten deuren bijeen op verzoek van Ankara, was kort maar krachtig. ,,We veroordelen de terreuraanslagen op Turkije. Terrorisme is een directe bedreiging voor de veiligheid van de NAVO-landen en voor de internationale stabiliteit en welvaart” luidt de verklaring. ,,Het is een probleem dat de internationale gemeenschap samen moet oplossen.”

Dat Turkije de aanslagen beantwoordt met luchtaanvallen in Syrië op Islamitische Staat en zich daarmee aansluit bij de internationale coalitie tegen de moslimextremisten wordt door iedereen omarmd. Maar de felle acties tegen de verboden Koerdische Arbeiderspartij PKK zorgen voor grote onrust omdat andere Koerdische bewegingen (YPG in Syrië en peshmerga in Irak) een hoofdrol spelen in het grondoffensief tegen IS. ,,Voor sommige NAVO-lidstaten is niet duidelijk of Turkije nu vooral IS wil aanpakken of zich juist richt op de Koerden,” zegt Ian Kearns van de denktank European Leadership Network. Sterker nog: Turkse leiders ‘beweren zelfs dat de Koerden in Syrië een grotere bedreiging zijn voor Turkije,’ vervolgt Kearns. De Turkse minister van buitenlandse zaken, Mevlut Cavusoglu, maakt geen verschil tussen de Koerdische Arbeiderspartij PKK en IS. ,,Je kunt niet zeggen dat de PKK beter is, omdat ze tegen IS vechten,” zei hij.

Ömer Taspinar, professor aan het National War College in Washington, ziet een meesterplan van president Recep Tayyip Erdogan. ,,Op meesterlijke wijze buit hij de woede uit over de aanslagen tegen burgers, politieagenten en soldaten,” zegt Taspinar. ,,Hij slaat nu drie vliegen in één klap: hij versterkt de banden met de VS door zich aan te sluiten bij de strijd tegen IS, hij saboteert de onderhandelingen in eigen land over een regeringscoalitie en hij verzwakt de Koerdische partij HDP (Democratische Volkspartij). Zij beroofde Erdogans AK-partij bij de laatste verkiezingen van haar meerderheid in het parlement in Ankara.

In de Koerdische kwestie – de vestiging van een eigen onafhankelijke staat is voor Erdogan een gruwel – ligt de president op ramkoers. Tegen de wens van NAVO-bondgenoten als de VS en Duitsland is het in 2012 begonnen vredesoverleg tussen de Turkse geheime dienst en PKK-leider Abdullah Öcalan afgebroken. ,,Die onderhandelingen kunnen niet worden voortgezet met mensen die onze nationale eenheid bedreigen,” zegt Erdogan, waarmee hij verwijst naar alle recente aanslagen van de PKK. De strijdkrachten beschuldigden de PKK er gisteren opnieuw van een soldaat te hebben gedood. Dit keer in het zuidoosten van Turkije. Een reactie van de militante Koerden bleef uit.

Erdogan dringt er ook op aan volksvertegenwoordigers van HDP die banden hebben met terroristen (PKK) hun parlementaire onschendbaarheid te ontnemen opdat ze kunnen worden vervolgd. Sommige politici roepen op tot een verbod op de HDP. De uitsluiting van de Koerdische partij bij een briefing door de regering van oppositiepartijen over de aanslagen lijkt daar al een voorschot op.

Volgens analisten heeft het er alle schijn van dat Erdogan aanstuurt op vervroegde verkiezingen. Hij hoopt dat het anti-Koerdische sentiment in de Turkse samenleving nu in zijn voordeel is. Bij de stembus zou dat ertoe moeten leiden dat de HDP weer onder de kiesdrempel van 10 procent duikt en zijn AK-partij de absolute meerderheid herovert. Dan heeft de president de handen weer vrij om een onderzoek naar corruptie van hemzelf, zijn familie, vrienden en ministers te blokkeren en om te bouwen aan zijn grote droom, een sterk presidentieel bestuurssysteem dat hem alle macht geeft.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch