Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Turkije en VS maken werk van ‘IS-vrije zone’

28 jul
2015
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Turkije en VS maken werk van ‘IS-vrije zone’ in het Turks-Syrische grensgebied.

Mijn bijdrage aan BNR Nieuwsradio van vanochtend terugluisteren

Turkije en Amerika werken aan IS-vrije bufferzone

 

Turkije en VS maken werk van ‘IS-vrije zone’

Door Pieter van den Akker

dinsdag 28 juli 2015, 07:01

Turkije werkt samen met de Verenigde Staten aan plannen voor een bufferzone in het noorden van Syrië. Alle manschappen van de Islamitische Staat zouden uit deze zone verdreven moeten worden, zo meldt de BBC. Volgens Turkije-correspondent Marc Guillet moet IS met grondtroepen verdreven worden, maar niet door de grondtroepen die er in de grensregio actief zijn.

MEER HIEROVER

‘Leger Turkije heeft Koerdische strijders in Syrië beschoten’

27/07/2015

 

EU waarschuwt Turkije: ‘Vredesproces mag niet de nek om worden gedraaid’

27/07/2015

“De grondtroepen die daar zijn, zijn de Koerden. Dat is net het probleem”, legt Guillet uit.

“Zij zijn de belangrijkste bondgenoten, de belangrijkste boots on the ground, voor de coalitie.”

‘IS-vrij’
Guillet: “Dat willen de Turken juist niet. Ze hebben steeds gevraagd om een no fly zone, zoals die in het verleden ook is ingevoerd in Irak om Saddam Hoessein te verdrijven. Daar wil Amerika absoluut niet aan, want daarmee zouden ze in direct conflict komen met het Assad-regime. De bedoeling is nu dus een soort compromis: een bufferzone die de ‘IS-vrije zone’ heet en moet worden gecreëerd in het Turks-Syrische grensgebied. Het is 100 kilometer lang, 40 kilometer diep.”

Het is onderdeel van het akkoord dat twee weken geleden is gesloten tussen Obama en Erdogan. Guillet: “Daarin beloofde Turkije dat het eindelijk actief zal gaan meedoen aan de strijd tegen IS. Turkije geeft de VS eindelijk toestemming om de strategische luchtmachtbases te gaan gebruiken en in ruil daarvoor heeft Amerika nu toegezegd dat het zal meewerken aan zo’n IS-vrije bufferzone.”

ypg kobani

 

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch