Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Turkije bombardeert PKK in noorden van Irak

27 jul
2015
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Turkije bombardeert PKK in noorden van Irak in drie vragen

  1. Waarom voert de Turkse luchtmacht deze bombardementen uit?

Turkse F-16 straaljagers hebben vrijdag, zaterdag en zondag  kampen en opslagplaatsen voor wapens en munitie van de PKK in de bergen van het noorden van Irak aangevallen als vergelding voor aanslagen van de PKK in Turkije. Eerst werden twee slapende agenten geexecuteerd, en enkele dagen later verloren twee militairen het leven bij een bomaanslag nadat ze door de PKK in een hinderlaag waren gelokt bij het Koerdische stadje Lice.

De PKK beschouwt deze aanslagen als een legitieme vergelding voor het bloedbad vorige week maandag in het Koerdische stadje Suruc door een Turkse aanhanger van de Islamitische Staat. Volgens de PKK is de Turkse overheid verantwoordelijk voor deze zelfmoordaanslag, omdat ze de IS jihadisten geen strobreed in de weg heeft gelegd.

Turkije heeft na lang aarzelen en na grote druk van de Navo bondgenoten IS eindelijk de oorlog verklaard na het doodschieten van een Turkse soldaat en de aanslag in Suruc. De Turkse luchtmacht heeft ook enkele posities van IS gebombardeerd. De aanvallen tegen IS vallen echter in het niets in vergelijking met de talloze bombardementen op stellingen van de PKK.

  1. Hoe is internationaal gereageerd op de luchtaanvallen?

Amerika heeft twee weken geleden een akkoord gesloten met Turkije over samenwerking in de strijd tegen IS. Zo zullen Amerikaanse bommenwerpers gebruik mogen maken van de strategisch gelegen luchtmachtbasis Incirlik bij Adana, waar ook de Nederlandse Patriot-eenheid gestationeerd was. Aanvallen op PKK doelen in noord-Irak maken geen deel uit van het akkoord, maar de Verenigde Staten hebben laten weten dat ze Turkije’s recht op zelfverdediging respecteren.

Morgen komen alle 28 ambassadeurs van de Navo, op verzoek van Turkije, in Brussel bijeen om over de crisis te praten. De bondgenoten zijn solidair met Turkije en erkennen Turkije’s recht om zich te verdedigen tegen ‘terroristische aanvallen’. Maar is ook kritiek. Duitsland vindt dat Turkije buitenproportioneel veel geweld gebruikt tegen de PKK. Merkel heeft er bij de Turkse regering op aangedrongen het vredesproces met de Koerden niet te verlaten.

  1. Dan nog het Koerdische vredesproces. Na de parlementsverkiezingen begin juni waarbij de AKP haar meerderheid verloor en de pro-Koerdische partij HDP 80 zetels won, was er hoop op nieuwe stappen vooruit. Hoe moet dat nu verder?

De Turkse geheime dienst voert al enkele jaren verkennende gesprekken met PKK-leider Ocalan in de gevangenis. In maart 2013 kondigde Ocalan een wapenstilstand af en gebood de gewapende PKK rebellen zich uit Turkije terug te trekken. De hoop groeide op een politieke oplossing van de al 30 jaar durende oorlog van de PKK voor meer rechten voor de Koerdische minderheid.

De vredesbesprekingen verkeren eigenlijk al een jaar in een impasse. Dat begon met de weigering van Erdogan de Koerdische strijders in het Syrische stadje Kobani te steunen in hun strijd tegen milities van de IS. De PKK heeft zijn wapenstilstand vorige week aan flarden geschoten door de moord op de twee slapende politiemannen en het doden van twee soldaten. Het is nu weer oorlog.

 

 

 

 

 

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch