Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Turkije bestrijdt terreur IS en PKK nu op twee fronten

27 jul
2015
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

VS steunen aanpak van Turkse president Erdogan in Syrië en Irak

in: Algemeen Dagblad

MARC GUILLET en HANS VAN ZON

In zijn oorlog tegen terreur vecht Turkije nu aan twee fronten: tegen IS en tegen de Koerdische PKK. Aan het IS-front zijn andere Koerden juist bondgenoten van Turkije. Dit alles maakt het conflict in Syrië en Irak nog ingewikkelder dan het al was.

In het ruige Kandil gebergte van Noord-Irak krijgt de Koerdische PKK er flink van langs. Voor de derde achtereenvolgende dag bombardeerden Turjse gevechtsvliegtuigen gisteren kampen en opslagplaatsen voor wapens en munitie.

De bloedige zelfmoordaanslag door een Turkse IS-aanhanger in het Koerdische stadje Suruc waarbij 32 jongeren de dood vonden, was voor Turkije aanleiding om, na lang aarzelen, in de oorlog met IS te stappen. Met de moord op twee slapende politieagenten, enkele dagen later, heeft ook de PKK het verbruid. Gisteren bliezen zij een militair voertuig in Lice op waarbij twee soldaten omkwamen.

Peshmerga

De regering in Ankara krijgt in haar oorlog tegen de ‘terroristische Koerden’ bijval van de Verenigde Staten. Zij veroordelen de ‘terroristische aanvallen van de PKK’. “We respecteren het recht van Turkije om zichzelf te verdedigen’, aldus Brett McGurk, de speciale afgezant van president Obama voor de coalitie tegen IS.

Maar ook McGurk beseft dat zijn werk er niet gemakkelijker op wordt met het Turkse onderscheid tussen vijandige en bevriende Koerden.

Aan de ene kant zijn de Koerdische ‘volksbeschermingseenheden’ (YPG) in Syrië, en de Koerdische Peshmerga troepen in Noord-Irak de belangrijkste bondgenoten van de door de VS geleide coalitie tegen IS. Zij zijn tot nu toe de enige grondtroepen die succes hebben in de oorlog tegen de jihadisten. Aan de andere kant wil Turkije er alles aan doen om de aan de PKK gelieerde Koerden in het noorden van Syrië de voet dwars te zetten. Met de Koerden in het semi-autonome gebied van Noord-Irak is het dik bevriend. Tot de IS-extremisten Mosul vorige zomer veroverden, was Noord-Irak de op een na belangrijkste handelspartner van Turkije.

Eerder deze maand zei president Erdogan: “Wij zullen nooit toestaan dat er een nieuwe staat wordt gevormd aan onze zuidgrens met Syrië”. Daarmee doelt hij op een Koerdische staat.

Mede om die reden wil Turkije nu in noord-Syrië een ‘IS-vrije zone’ instellen: een buffer langs de gemeenschappelijke grens van minimaal 100 kilometer lang en 40 kilometer diep. Met een tweeledig doel: pro-Turkse soennitische strijders van het Vrije Syrische Leger en Turkmenen kunnen zich van daaruit richten op het front met IS, en tegelijkertijd kan daarmee voorkomen worden dat er een aaneengesloten Koerdisch gebied ontstaat.

Mankracht

De syrische dictator Bashar al-Assad repte gisteren in een toespraak in Damascus met geen woord over de militaire inspanningen van Turkije. Hij roemde daarentegen het optreden van zijn eigen legers. Assad sprak het vertrouwen uit dat zijn bewind de al ruim 4 jaar durende oorlog in zijn land uiteindelijk zal winnen.

Het leken woorden tegen beter weten in. Assad bevestigde dat zijn legers terrein verliezen als gevolg van ‘gebrek aan mankracht’. “Daarom moet er om strategische redenen soms grondgebied worden prijsgegeven,” aldus de president. Hij wees daarbij onder meer op het verlies van de stad Idlib.

Inmiddels heeft Assad nog de controle over een ‘rompstaat’ die zich uitstrekt tot Libanon. Dat is vooral te danken aan de steun van de Libanese beweging Hezbollah en Iraanse adviseurs. De president repte niet over de interne ruzies in zijn regime. Enkele belangrijke families van de alawitische minderheid, waartoe ook Assad behoort, zouden zich van hem hebben afgekeerd.

 

 

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch