Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Turkije laat IS zien dat het wakker is geschud

25 jul
2015
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

in: Algemeen Dagblad

Lang hield Turkije zich afzijdig in de strijd tegen de Islamitische Staat. Tot frustratie van het Westen. Maar nu is alles anders. De Turken zijn wakker en slaan terug.

Voor het eerst sinds het begin van de burgeroorlog in Syrië voeren Turkse straaljagers luchtaanvallen uit op doelwitten van de Islamitische Staat. Meer dan 35 jihadisten zouden het leven hebben gelaten, klonk het gisteren ronkend uit Ankara. Het is tekenend voor de ommezwaai van de Turkse regering, die zich tot grote ergernis van het Westen tot voor kort nogal passief opstelde in de strijd tegen IS.

Turkije besloot in 2013 de Islamitische Staat toe te voegen tot de zwarte lijst van terroristische organisaties, maar deed vervolgens amper iets om de coalitie en de Syrische Koerden te helpen bij hun strijd tegen de jihadisten in Syrië. IS-sympathisanten in Turkije werd tot voor kort geen strobreed in de weg gelegd. Maar die tijd is voorbij.

Wraakactie

Drie posities van IS werden vernietigd in het grensdorpje Havar van waaruit IS donderdag een Turkse militaire post beschoot, waarbij een soldaat sneuvelde.

De drie F-16 straaljagers bleven binnen het Turkse luchtruim en Navo-bondgenoten en de VN waren vooraf op de hoogte gesteld. Ondanks eerdere berichten werd de Syrische president Assad niet vooraf gewaarschuwd voor de aanval, zo benadrukte premier Ahmet Davutoğlu tijdens een persconferentie.

Terwijl de Turkse luchtmacht IS-posities bombardeerde, voerden bijna 6.000 speciale eenheden van de anti-terreur politie grootscheepse zoekacties uit in 13 provincies. Bij razzia’s in honderden woningen arresteerden gemaskerde commando’s, bijgestaan door helikopters, tot dusverre bijna 300 verdachten die lid of sympathisant zouden zijn van IS, de verboden Arbeiderspartij van Koerdistan (PKK) en andere verboden linkse partijen.

Om de ommezwaai compleet te maken, heeft president Erdoğan tijdens overleg met president Obama de VS eindelijk toestemming gegeven om de Amerikaanse luchtmachtbasis in Incirlik – op slechts 150 km van de Syrische grens – te gebruiken voor aanvallen tegen IS. Een Amerikaanse hoge officier noemde de radicale omslag ‘een belangrijke stap’.

Langdurige operatie

Het gecoördineerde offensief ‘tegen IS en andere terroristische groepen is slechts het begin van een veel omvangrijkere en langdurige operatie’, zei premier Davutoğlu. De aanleiding is niet alleen het bloedbad in het Koerdische stadje Suruç. Maar ook de ‘illegale demonstraties met gemaskerde mannen die wapens dragen, en de aanslagen van de afgelopen dagen tegen onze veiligheidsdiensten waarbij vijf van hen als martelaren sneuvelden’.

Nu is er weinig wat de Turken zo diep raakt als de dood van een soldaat, maar er zit meer achter de Turkse breuk met het Syrië-beleid en het harde optreden. President Erdoğan zag lange tijd niet het verslaan van IS, maar het verdrijven van het Assad-regime als de belangrijkste prioriteit. Dus werd er de afgelopen jaren actieve of passieve steun gegeven aan alle moslim milities, inclusief de IS.

Onder druk van westerse bondgenoten zijn de Turkse veiligheidsdiensten uiteindelijk toch begonnen de 900 km lange grens met Syrië beter te beveiligen en in de afgelopen weken zijn jihadistische websites gesloten en honderden IS-leden en ronselaars opgepakt. Dat heeft vermoedelijk geleid tot de wraakactie in Suruç waarbij 32 jongeren omkwamen. Een actie die de Turken niet onbeantwoord konden laten.

De angst voor meer aanslagen van IS op Turkse bodem is groot. Daarbij komt dat de Turkse regering en de generaals het onstaan van een onafhankelijk Koerdisch grensgebied in Syrië als een groter gevaar zien voor Turkije dan IS.

De successen van de YPG, de Syrische Koerden die steeds nauwer optrekken met de Amerikanen, zijn een doorn in het oog voor de Turkse regering. Met de aanvallen op IS zou Ankara ook de opmars van de Syrische Koerden willen stuiten. Niet voor niets worden de stappen van de regering, zeker in Koerdische kringen, met argwaan gevolgd.

 

 

 

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch