Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Forse nederlaag Erdogan

8 jun
2015
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Koerdische partij komt voor het eerst in het parlement

Een hoge opkomst heeft bij de verkiezingen in Turkije voor een kleine aardverschuiving gezorgd. De AKP van president Erdogfan is zijn meerderheid kwijt. De linkse Koerden haalden voor het eerst de kiesdrempel.

Een meerderheid van de Turkse kiezers heeft een duidelijk signaal afgegeven bij de parlementsverkiezingen. De regering van de islamitische geïnspireerde AKP is afgestraft en is een fors deel van haar zetels kwijt.

Nadat bijna alle stemmen waren geteld, bleek dat de regeringspartij van president Erdogan zijn comfortabele meerderheid van 326 van de 550 zetels kwijt was. De AKP betaalt daarmee de prijs voor de groeiende onvrede over de hoge werkloosheid van boven de tien procent, de kwakkelende economie, en de autoritaire en intolerante manier waarop de AKPhet land de laatste jaren bestuurt.

De grootste verrassing was de winst van de Koerdische Democratische Volkspartij HDP, die voor het eerst door de kiezers over de hoge kiesrempel van 10 procent werd getild. Daarmee zijn de linkse Koerden de morele winnaar van deze verkiezingen.

Het is een nieuw voorbeeld van hoe radicaal Turkije aan het veranderen is. Voor het eerst hebben nu de twee groepen die sinds het begin van de Turkse republiek in 1923 altijd werden gediscrimineerd – praktiserende moslims en links-nationalistische Koerden – een plaats in het centrum van de macht.

Erdogan, die volgens de grondwet als president boven de partijen hoort te staan, voerde de afgelopen weken actief campagne voor zijn AKP. Hij riep zijn vrome aanhang op om de regering een nog grotere meerderheid te bezorgen, zodat de AKP zonder inspraak van andere partijen een nieuwe grondwet zou kunnen opstellen. Erdogan wil het Turkse parlementaire systeem veranderen in een presidentieel systeem, waarin hij zoveel mogelijk uitvoerende macht zou hebben met zo weinig mogelijk controle.

Die droom lijkt nu een stuk moeilijker geworden. De AKP blijft met rond de 40 procent van de stemmen wel de grootste partij. En Erdogan zal er op blijven wijzen dat hij in augustus vorig jaar met 52 procent van de stemmen door de bevolking tot staatshoofd is gekozen.

Als premier, oprichter en leider van de partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP) heeft Erdogan veel steun onder de kiezers verworven door de verbetering van de gezondheidszorg, de vernieuwing van de steden, en een stabiele economische groei. De economie was steeds zijn troefkaart en lijkt nu zijn achilleshiel te zijn geworden. De Turkse lira verliest steeds meer aan waarde. De werkloosheid loopt op. En veel Turken zijn ontevreden over de lage pensioenen en het niet verder opkrikken van het minimumloon.

De verkiezingscampagne verliep met de nodige incidenten. In de Koerdische stad Diyarbakir werden vrijdag tijdens een verkiezingsbijeenkomst twee bommen tot ontploffing gebracht. Bij deze bloedige aanslagen vielen diverse doden en zeker honderd gewonden.

De verkiezingen gisteren verliepen rustig. Circa 54 miljoen stemgerechtigde Turken konden tussen 8.00 uur en 17.00 uur hun stem uitbrengen voor een nieuw parlement. De opkomst was ongekend hoog. Volgens de eerste berichten ruim boven de 80 procent.

Duizenden Turkse vrijwilligers waren vanaf de vroege ochtend in talloze stemlokalen aanwezig om erop toe te zien dat de stemprocedures eerlijk en volgens de regels verliepen. Bij het tellen van de stemmen keken ze de kiescommissies op de vingers. Van de gevreesde fraude was, tot zover gisteravond bekend, geen sprake.

 

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch