Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

“Ik ben meer een straathond dan een bureautijger”

14 mei
2015
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

FOTO © SLAWOMIRA KOZIENIEC

Interview in de Nieuwsbrief van het Honorair Consulaat Generaal van Turkije in Nederland

In onze rubriek ‘hallo, waar ben je?’ bellen we met Nederlanders woonachtig in Turkije. Voor deze editie van de nieuwsbrief sprak stagiair Job van Schaik met Marc Guillet, correspondent in Istanbul.

Hallo Marc, waar ben je?

Goedemorgen! Ik loop momenteel door de wijk Karaköy in Istanbul.

Hoe ben je op het idee gekomen om naar Istanbul te gaan?

De eerste keer dat ik hier kwam was in 1983 als journalist voor het ANP, omdat de eerste verkiezingen na drie jaar militair bewind werden gehouden. Het  betekende het herstel van de democratie. Ik hield mij al sinds eind jaren ’70 bezig met Turkije en met Iran als lid van het Iran-comité. In de zomer van 1979 was ik enkele weken als freelance journalist in Teheran. Ik studeerde toen nog politicologie.

Bij mijn eerste bezoek aan Istanbul had ik meteen het gevoel: hier wil ik ooit correspondent worden. In 1986 kwam ik de chef buitenland van het Algemeen Dagblad in Istanbul tegen. We hebben toen samen premier Turgut Özal geïnterviewd. Uit dat contact kwam in 1987 mijn overstap naar het AD voort, waar ik  uiteindelijk 19 jaar heb gewerkt, onder meer zeven jaar als correspondent in New York.

Ben je gedurende je loopbaan altijd al actief geweest in Turkije en wat heb zoal gedaan?

Ik zat op de redactie buitenland met de islamitische wereld als specialisme, maar ik ben voor de krant ook naar Zuid-Korea, Groot-Brittannië, Frankrijk en Amerika geweest als redacteur/verslaggever buitenland. Ik heb geen zitvlees: ik ben meer een straathond dan een bureautijger. Het nieuws ligt op straat. Daar voel ik me thuis. Ik wil mensen ontmoeten en hun verhalen horen en delen via de media. Ik heb twee keer Arafat geïnterviewd. Was aanwezig bij de ondertekening van het vredesverdrag tussen Jordanië en Israël. Ik heb veel gereisd in de islamitische wereld, maar Turkije en Istanbul bleven lokken, dus ik was er steeds op gebrand om voor reportages naar Turkije te gaan. In 1999 kwam de kans langs om in Amerika correspondent te worden. Daar kon ik natuurlijk geen nee tegen zeggen en ik heb het met enorm veel plezier gedaan. Ik heb daar alle 50 staten bezocht en er een boek over geschreven ‘Exotisch Amerika’.

Je bent een groot deel van de wereld over gereisd voor je werk, maar waarom ligt je hart in Turkije en in het bijzonder Istanbul?

Het klinkt misschien vreemd, maar de steden New York en Istanbul lijken in een aantal opzichten erg op elkaar. Het zijn beide multiculturele, dynamische en creatieve havensteden, die je heel veel energie geven. Ik noem het huidige Istanbul het ‘New York aan de Bosporus’. Zo dynamisch, creatief en innovatief is het hier! Daarnaast ligt het op de grens van Europa en Azië. Het heeft van allebei wat. Dat maakt het zo kleurrijk en fascinerend. Plus het is het enige moslimland dat kandidaat-lid is van de Europese Unie. Ik voel me bevoorrecht dat ik getuige mag zijn en verslag mag doen van het transformatieproces dat Istanbul en Turkije doormaken; economisch, cultureel en politiek. 

Kom je nog wel eens in Nederland?

Ja natuurlijk. Voor familiebezoek en om mijn collega’s te zien en met hen bij te praten. En steeds vaker voor werk. Pas geleden was ik nog in Aalsmeer om voor honderd bloemen- en plantentelers van FloraHolland een presentatie te geven over kansen en hindernissen voor ondernemers in Turkije. Ik word steeds meer gevraagd voor presentaties, lezingen en gastcolleges. Zo heb ik vorige week een briefing gegeven over Turkije en de Europese Unie aan studenten liberal arts and sciences van de Universiteit Tilburg. Binnenkort geef ik in Istanbul presentaties over de Turkse politiek, economie en cultuur voor studenten van de Hogeschool Inholland en voor studenten van de Universiteit van Leiden.

Meer informatie over het werk van Marc Guillet op zijn websites

Turkije correspondent

Geniet van Istanbul

 

 

 

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch