Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Turkije Business Guide

13 mei
2015
Door: Marc Guillet
Er is 1 reactie

De zakencultuur in Turkije is anders dan die in Nederland.  Lees hier mijn tips.

Tien Geboden voor het zakendoen in Turkije

 1. Werk aan je netwerk

Zoek een goede partner. Investeer veel tijd aan het opbouwen van een goede relatie met je Turkse partner. Telefoontjes en mailtjes vanuit Nederland zijn onvoldoende. Zorg dat je vaak in Turkije bent. Investeer extra tijd in ‘socializing’, want Turkse ondernemers willen hun toekomstige zakenpartner graag goed leren kennen voor ze overgaan tot een relatie. Persoonlijke vragen over gezin, familie, opleiding, interesses en hobbies horen daarbij.rechts. Heb geduld!

Etiquette: Geef iedereen een hand, te beginnen met de gastheer of –vrouw. Sta niet met je handen in je zakken. Geen armen over elkaar en wijs niet naar mensen. Zorg dat je er picobello uitziet: jasje, dasje, vrouwen schoeisel met een hak en een rok, schoenen gepoetst, geen gaten in je sokken. Overdressed bestaat niet in Turkije.

 1. Leef je in in de Turkse cultuur

Pas je aan aan de gewoonten. Niet alles kan worden vastgelegd in schema’s. Lange, uitgebreide lunches en diners zijn niet alleen gezellig, maar ook nuttig; je leert elkaar kennen. De rekening wordt altijd door de gastheer of –vrouw betaald. Niet aanbieden om mee te betalen, dat wordt als beledigend ervaren.

 1. Ga de bureaucratische rompslomp niet alleen te lijf

Huur lokaal een Turkse medewerker in om alle papierwerk te doen. Dat spaart veel tijd en chagrijn.

 1. Emoties zijn belangrijk, niet alleen prijzen

In Turkije is alles veel minder geformaliseerd. Emoties zijn belangrijk. Je moet een gun-effect creeren, je partner moet je aardig vinden. Turkse ondernemers willen hun toekomstige zakenpartner graag goed leren kennen voor ze overgaan tot een relatie. Persoonlijke vragen over gezin, familie, opleiding, interesses en hobbies horen daarbij.rechts. Heb geduld!

Probeer gemeenschappelijke raakvlakken te vinden. Gesprekken over Nederlandse cultuur en sport – vooral voetbal – zijn zeer welkom.

De drie topclubs zijn: Galatasaray, Fenerbahce en Besiktas. Die komen allemaal uit Istanbul. Pierre van Hooijdonk is hier nog steeds populair. Hij speelde twee seizoenen bij Fenerbahce (2003-2005) en beide keren werd Fenerbahce kampioen).

Ook goed om te weten is dat Frank Rijkaard trainer was van Galatasaray en Frank Neeskens zijn assistent. En dat Dirk Kuijt speelt voor Fenerbahce.

Relatiegeschenken zijn gebruikelijk in de Turkse zakencultuur. Ze hoeven niet duur te zijn. Ideaal is iets wat typisch Nederlands is: iets van Delfts blauw, klompjes, molentje.

Schrik niet als u gezoend wordt op beide wangen bij het afscheid: dat is een goed teken.

 1. Alles onder druk wordt vloeibaar behalve in Turkije

Heb niet de illusie dat je beter kunt onderhandelen dan je Turkse klant/partner. Iemand onder druk zetten om een lagere prijs te bedingen, werkt in Turkije averechts.

 1. Doe het niet als een Nederlander

Denk niet dat alles in Nederland beter is en dat je met kort, direct en zakelijk in Turkije veel kan bereiken. Aan arrogantie hebben ze een hekel in Turkije. Begin een business meeting niet met: “wat kan ik voor u betekenen?”. Begin eerst met small talk. Heel belangrijk voor creeren van een goede sfeer. Kom niet met een houding van: ‘Ik zal die Turken wel even leren hoe het moet’.

 1. Visitekaartjes met titels erop zijn een must

Wees niet te bescheiden met titels en geef standaard iedereen een kaartje. Status is heel belangrijk in Turkije.

 1. Zaken doe je alleen met de hoogste baas

De meeste bedrijven zijn familiebedrijven in Turkije en heel hierarchisch georganiseerd. Alleen de eigenaar/directeur is gemachtigd om besluiten te nemen. Zorg dus dat je altijd de ‘pater familias’ te spreken krijgt en neem altijd een tolk mee.

 1. Laat Nederlandse meningen thuis

In Nederland heeft iedereen altijd overal een mening over. In Turkije wordt dat niet gewaardeerd. Zeker niet in de verkennende fase van het zakendoen. Poneer geen meningen over gevoelige onderwerpen zoals de Koerden, de Armeense kwestie, het leger, hoofddoekjes, islam, of Atatürk. Luister en stel vragen als dit soort onderwerpen ter tafel komt, begin er zelf niet over. Noteer in je agenda dat Atatürk op 10 november om 09.05 uur overleed. Dan staat alles stil.

 1.  Alcohol kan een issue zijn

Houd daar rekening mee. Vooral in het binnenland van Turkije waar conservatievere moslim ondernemers wonen is het drinken van alcohol niet gewoon bij lunches en diners.

Download hier GRATIS de Turkije Business Guide van MKB Nederland

Turkije Business Guide

 

 

 

 

 

One Comment

 1. Hagar schreef:

  Hi Camilla, I am studying in Stockholm at the momnet, but I am originally from Istanbul and will travel to Istanbul this Wednesday, coming back on Monday like you. I recommend you to go to the Princess Islands, especially Buyukada. Have a nice time there!

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch