Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

“De zakencultuur is hier heel anders.”

13 mei
2015
Door: Marc Guillet
Er zijn 2 reacties

FOTO © SLAWOMIRA KOZIENIEC

‘We staan in Turkije aan de vooravond van de Big Bang’

Mijn interview met ondernemer Atilla Aytekin in de Turkije Business Guide van MKB Nederland

Naam: Atilla Aytekin

Bedrijf: Triodor Holding

Softwareontwikkeling in Istanbul voor Nederlandse en internationale klanten

Ontstaan: 2005

Actief in Turkije sinds: 2005

Gevestigd in: Amsterdam

“Turkije is een grote en dynamische markt. Elk jaar studeren er 400.000 studenten af. Het gebruik van internet groeit er explosief. Turken zijn de actiefste internetgebruikers in Europa. Turkije heeft dus een enorme potentie. Maar ik waarschuw MKBers altijd ‘tien vogels in de lucht is nog geen tien vogels in de hand’. Ja, er zijn veel kansen, maar het is niet zo dat je die snel en gemakkelijk te gelde kan maken. De zakencultuur is hier heel anders.”

Atilla Aytekin is de ceo van softwarebedrijf Triodor, dat hij samen met twee vrienden opzette. Alle drie succesvolle Turkse Nederlanders die gebruik maken van de kracht van hun biculturele achtergrond. Tijdens een seminar in Istanbul, waar ook prinses Maxima een presentatie hield, liet Aytekin zijn Nederlandse paspoort en zijn Turkse ID-kaart zien en zei: “Ik heb een vaderland en een moederland en beide heb ik even lief. Ik weiger te kiezen”.

En als ondernemer werkt en leeft hij in die twee culturen. Triodor Holding is een internationaal technologiebedrijf dat hoogwaardige diensten en oplossingen levert. Triodor heeft haar hoofdkantoor in Amsterdam, een ontwikkelkantoor in Istanbul en filialen in Leersum en Michigan. De software factory in Turkije fungeert als delivery center voor Triodor in Nederland. Deze factory is een pure engineering unit met een officiële R&D status. Daar wordt de software ontwikkeld die wordt verkocht aan klanten in Nederland, Duitsland en Amerika. “Men denkt in Nederland dat Turkije nog ver achter ligt op het gebied van technologie. Oost-Europa, India en China worden altijd genoemd als goede landen om te outsourcen. Wanneer ik dan zeg dat wij onze software factory in Istanbul hebben, kijken ze me verbaasd aan en vragen ze me ‘heb je daar goed opgeleide mensen dan?’ Dan leg ik uit dat het opleidingsniveau en de technologische graad hoog zijn en de beheersing van het Engels van behoorlijk goed niveau is. Het hardnekkige vooroordeel is dat de Turkse technologiemarkt nog niet volwassen is”, zegt Aytekin.

Waarom Turkije?

Vaak krijgt hij de vraag waarom Triodor voor Turkije heeft gekozen. “Behalve de aanwezigheid van veel en kwalitatief goede mensen in Turkije is dat het feit dat de capaciteit op termijn gewaarborgd is. In Nederland en in Europa staan we aan de vooravond van een grote krapte van technologiecapaciteit. Voor ons was het een investering in de korte en lange termijn. We hebben vooral naar decontinuïteit gekeken, die moest gewaarborgd zijn. Ook qua demografie is Turkije een interessant land met een heel jonge bevolking. En dat betekent dat ik niet alleen nu maar ook over tien jaar voldoende hoog opgeleide jonge mensen kan aantrekken. Roemenië was de afgelopen tien jaar het outsourceland van Europa, maar daar is de capaciteit nu op. In Turkije is het tegenovergestelde het geval”, benadrukt Aytekin.

Een ander groot voordeel van Turkije en belangrijk voor de ICT branche is de bereidheid van medewerkers om op internationaal niveau te werken en te reizen. “Ze vinden het zelfs heerlijk en je hoeft het bij ons op kantoor in Istanbul echt geen twee keer te vragen of ze voor werk willen reizen naar Duitsland, Frankrijk of Nederland. Dan staan ze bij wijze van spreken in de rij. In Nederland is dat heel anders. Hier moet je het vijf keer zeggen, dan moeten ze het nog vijf keer met thuis overleggen, en dan dit en dan dat; er is eigenlijk altijd wel wat”, zegt Aytekin lachend.

Op internetgebied zijn er enorm veel kansen in Turkije, zo is de overtuiging van de Triodor ceo. “Niet alleen wat betreft de grote capaciteit van geschoolde mensen, maar ook de enorme afzetmarkt. De adaptatie van techniek is heel snel hier. E-business en zaken doen over internet zijn in Turkije veel omvangrijker dan in Nederland. We staan in Turkije aan de vooravond van de grote Big Bang”.

De snuffelfase is belangrijk

Triodor won de Turkey Trade Award en Aytekin werd als enige Nederlandse ondernemer uitgenodigd voor de Presidential Summit on Entrepeneurship met Barack Obama in Washington. Maar hij heeft ook zijn faillissementsverzoek uit 2001. Dat houdt hem met beide benen op de grond en maakt hem een ondernemer die vooral in de lange termijn investeert. Dat is ook zijn boodschap aan MKBers die de Turkse markt willen betreden. “Je moet tijd investeren in het opbouwen van een netwerk en voor de lange termijn gaan. De Turkse zakencultuur is veel meer dan in Nederland gebaseerd op emoties. De snuffelfase is belangrijk. Praten over koetjes en kalfjes heeft direct nut.  Je moet een gun-effect creëren. Je potentiële partner moet jou aardig vinden. Nederland heeft een heel geformaliseerde economie waar juridisch alles goed geregeld is. In Turkije werkt dat anders. Er zijn bij voorbeeld geen incassobureaus. Dus bij een geschil over een betaling, zet je zo iemand via zijn netwerk onder druk. Door iemand waar hij ontzag en respect voor heeft”.

Voor Turks-Nederlandse ondernemers die denken dat ze in een gespreid bedje komen, heeft Aytekin nog twee tips: 1. huur een mannetje in om de bureaucratische rompslomp voor je te regelen; het bespaart je veel geld en heel veel chagrijn en tijd; 2. zorg dat je snel de Turkse taal ter plekke bijspijkert, want het Turks dat Turken in Nederland spreken klinkt in Turkije alsof een Nederlander een mix van Zeeuwse, Limburgse, Friese en Amsterdamse dialecten zou spreken”.

Download hier GRATIS de Turkije Business Guide

Turkije Business Guide MKB Nederland

2 Comments

  1. Belegger schreef:

    Interessant interview. Het bevestigt dat Turkije inderdaad nog steeds erg veel potentie heeft voor ondernemers, maar geeft ook goed de culturele verschillen weer. Te vaak zie je mensen zonder zich in een land verdiept te hebben een bedrijf opzetten in het buitenland.

  2. Alex Mostert schreef:

    Interessant om te lezen hoe de situatie binnen Turkije is. Ik vraag me af of mensen uit Turkije vanwege die andere zakencultuur ook op een andere manier omgaan met het beleggen. Heeft het bijvoorbeeld aanzien of juist absoluut niet?

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch