Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Rechtzaak tegen Nederlandse correspondent

3 feb
2015
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Istanbul

De Nederlandse correspondent Fréderike Geerdink hangt in Turkije een celstraf tot vijf jaar boven het hoofd vanwege haar journalistieke werk. Geerdink, die in het zuidoosten van het land woont en zich specialiseert in de Koerdische kwestie, is gisteren aangeklaagd wegens het ‘in een kwaad daglicht stellen van de Turkse staat door het maken van propaganda voor een terroristische organisatie’.

Daarmee wordt de verboden linkse Arbeiderspartij van Koerdistan (PKK) bedoeld, waarmee de Turkse regering al twee jaar onderhandelt om een eind te maken aan het bloedvergieten en het vinden van een politieke oplossing.

Geerdink gaat vandaag naar de aanklager om de akte van beschuldiging met haar advocaat in te zien. Ze liet weten dat de eerste zitting van haar rechtszaak op de agenda staat voor 8 april in de rechtbank voor zware criminele zaken in de Koerdische stad Diyarbakir.

Het is de eerste keer in 17 jaar dat een buitenlandse correspondent wordt aangeklaagd in Turkije.

Ze werd enkele weken geleden door de anti-terreur politie thuis opgepakt voor verhoor, juist op de dag dat minister van Buitenlandse Zaken, Bert Koenders, voor overleg in Ankara was. Hij dreigde te vertrekken als Geerdink niet onmiddellijk werd vrijgelaten.

Reageren
*

Oppositiekandidaat wint verkiezingen in Istanboel

Erdoğan wijt nederlaag in Istanboel aan ‘georganiseerde misdaad’

Gevluchte Syrische vrouwen nu aan het werk voor H&M in Istanboel

‘Erdoğan blokkeert persoonlijk mijn terugkeer naar Turkije’