Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Rechtzaak tegen Nederlandse correspondent

3 feb
2015
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Istanbul

De Nederlandse correspondent Fréderike Geerdink hangt in Turkije een celstraf tot vijf jaar boven het hoofd vanwege haar journalistieke werk. Geerdink, die in het zuidoosten van het land woont en zich specialiseert in de Koerdische kwestie, is gisteren aangeklaagd wegens het ‘in een kwaad daglicht stellen van de Turkse staat door het maken van propaganda voor een terroristische organisatie’.

Daarmee wordt de verboden linkse Arbeiderspartij van Koerdistan (PKK) bedoeld, waarmee de Turkse regering al twee jaar onderhandelt om een eind te maken aan het bloedvergieten en het vinden van een politieke oplossing.

Geerdink gaat vandaag naar de aanklager om de akte van beschuldiging met haar advocaat in te zien. Ze liet weten dat de eerste zitting van haar rechtszaak op de agenda staat voor 8 april in de rechtbank voor zware criminele zaken in de Koerdische stad Diyarbakir.

Het is de eerste keer in 17 jaar dat een buitenlandse correspondent wordt aangeklaagd in Turkije.

Ze werd enkele weken geleden door de anti-terreur politie thuis opgepakt voor verhoor, juist op de dag dat minister van Buitenlandse Zaken, Bert Koenders, voor overleg in Ankara was. Hij dreigde te vertrekken als Geerdink niet onmiddellijk werd vrijgelaten.

Reageren
*

Erdogan de Onoverwinnelijke verliest veldslag aan de Bosporus

‘Nationale held’ Imamoglu kan uitgroeien tot rivaal van Erdogan

Historische nederlaag voor Erdogan in Istanboel

Erdogan schiet met grof geschut om Istanboel te behouden