Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Patriot-eenheid uitgewoond terug uit Turkije

28 jan
2015
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Foto’s © MARC GUILLET

2-jarige missie bij Syrië ‘groot succes’

in: Algemeen Dagblad

ADANA – Zeker drie maanden, maar maximaal een jaar. Dat was de afspraak voor de Nederlandse Patriot raketten en de militairen die de Turkse miljoenenstad Adana bescherming moesten bieden tegen Syrische raketaanvallen. Het werd twee jaar. Totaal uitgewoond komen de raketten en het personeel binnenkort terug.

Keurig in het gelid staan ruim 300 Nederlandse beroepsmilitairen op de Turkse luchtmachtbasis Incirlik te kijken hoe de nationale driekleur plechtig wordt gestreken. Het Wilhelmus klinkt. Gespeeld door een Turkse militaire kapel.

De gouverneur van de provincie Adana is er ook. Net als Turkse militairen en de topgeneraal van deze basis. En Spaanse militairen, die de Nederlanders met hun eigen Patriot eenheid komen aflossen.

Allemaal luisteren ze naar de afscheidstoespraak van kolonel Niels Vredegoor, hoofd van de Patriot eenheid.

Hij roemt de motivatie, discipline en inzet van het personeel. En noemt de missie om Navo bondgenoot Turkije te verdedigen een ‘groot succes’. “Er werd geen enkele raket op Turkije afgevuurd.”

Ook luitenant-generaal Mart de Kruif, commandant van de landstrijdkrachten, antwoordt volmondig ja op de vraag of het überhaupt wel zin heeft gehad om de luchtafweer op te stellen. “De afschrikking heeft gewerkt. Ze hebben niet hoeven te vuren doordat de radar en de raketten twee jaar lang, zeven dagen per week, en 24 uur per dag operationeel waren”.

patriot lanceerder 26012015Robert Geerdes, militair attache van de Nederlandse ambassade in Ankara, voegt toe dat er ‘regelmatig raketten in Syrië de lucht in gaan. Je weet op zo’n moment niet of hij op Turkije gericht is. De radar- en lanceringsspecialisten moeten dus 24 uur op hun hoede zijn. Dat is een enorme inspanning.”

De raketafweersystemen zijn nog om een andere reden een succes. Ze zijn van onschatbare waarde voor het verzamelen van informatie over de burgeroorlog in Syrië. Via de radarsystemen, die een bereik hebben van zeker 300 km, kunnen de Navo-bondgenoten dag en nacht binnenkijken bij Assad, IS en andere jihadistische groepen.

Doordat de Patriot-systemen permanent draaiden, is er veel achterstallig onderhoud. De lanceerinstallaties zijn volledig ‘uitgewoond’. Kolonel Vredegoor zegt dat het groot onderhoud aan de raketinstallaties en het updaten van de systemen ‘zeker een jaar gaat duren’.

Niet alleen de Patriots zijn helemaal uitgewoond, dat geldt ook voor de schaarse specialisten die te vaak en te lang moesten worden uitgezonden. Sommigen hebben in de afgelopen twee jaar 13 maandeen hier gezeten. Een van hen met een record van 421 dagen. Allemaal zeggen ze blij te zijn weer naar huis te mogen.

Specialist lancering Kevin van der Kruis zegt in totaal tien maanden in Adana te zijn geweest. “We hebben een baby van 5 maanden en een dochtertje van drie, Megan. Die vroeg de laatste tijd ‘waar is papa?’; ‘moet papa weer weg’?” Dat hoeft Megan even niet te vragen.

 

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch