Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

‘Rechter, mag ik een selfie maken?’

22 jan
2015
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Journalist in Turkije opgelucht na vrijspraak

Foto: Slawomira Kozieniec

Twee weken kon de Nederlands-Turkse journalist Mehmet Ülger (52) er amper van slapen. Waarom werd hij op 7 januari in Istanboel door de politie aangehouden? En waarom kon justitie niet gewoon aan zijn advocaat meedelen dat hij op 21 januari terecht moest staan? Gisteren werd hij vrijgesproken, maar nog steeds is veel in duisternis gehuld.

Waarom was je aangeklaagd?

In september 2013 pakte de politie me op nadat ik met mijn mobiele telefoon in een Turkse rechtszaal foto’s had gemaakt. Ik was daar namens de NVJ als waarnemer in de rechtszaak tegen de Nederlands-Turkse journaliste Füsun Erdoğan, die al 7 jaar in voorarrest zat. Ik wist niet dat het verboden was om foto’s te maken. Er staat een maximumstraf op van zes maanden. Dus ik ben erg opgelucht dat ik ben vrijgesproken.

Hoe ging dat toen?

De journaliste werd helemaal omringd door soldaten van de gendarmerie en was daardoor onzichtbaar. Ik vroeg me af waarom er zoveel leger in de rechtszaal was. Het leek wel op de tijd van de dictaturen in Chili, Argentinië en Turkije. De officier van justitie kon ik door al die militairen niet zien. De rechter ook niet. Ik heb alleen foto’s gemaakt van de ruggen van de militairen. Anderen maakten ook foto’s. Het vreemde was dat alleen ik werd opgepakt en mijn mobieltje in beslag werd genomen.

Waarom alleen jij?

Dat vraag ik me nog steeds af. Ik heb wel mijn vermoedens, maar geen bewijzen. In 2007 was ik een van de oprichters van de stichting Röportaj, die zich inzet voor de persvrijheid in Turkije. Aanleiding toen was de moord op journalist Metin Göktepe, die op 8 januari 1996 tijdens het uitoefenen van zijn vak in Istanboel werd doodgeslagen door politieagenten. Hij werd een symbool van de enorme problemen met persvrijheid in Turkije. Daarnaast heb ik sinds 2010 vier documentaires gemaakt over kinderarbeid in Turkije, onder meer tijdens de oogst van hazelnoten. Daarmee heb me niet populair gemaakt bij de Turkse autoriteiten.

Had het bezoek van minister Koenders iets te maken met de politieactie twee weken geleden?

Dat had volgens mij een politieke reden. Een Nederlandse journalist pesten uit ongenoegen over hoe, volgens de autoriteiten, Turken in Nederland worden gediscrimineerd. Of het was een zet van Gülen-aanhangers bij de politie om de regering in Ankara in een lastig parket te brengen.

Wat zei je na de vrijspraak tegen de rechter?

Ik vroeg aan haar ‘Mag ik nu een foto maken van mezelf hier in de rechtszaal?’Ze kon er wel om lachen en zei: ‘Hier niet, maar buiten wel’.

Is nu alles achter de rug?

Er is nog een kleine kans dat de aanklager in hoger beroep gaat. Voor mij is het belangrijkste pluspunt de groeiende bewustwording in Nederland over de persvrijheid in Turkije. Dit soort intimidaties van journalisten laat zien hoeveel werk er nog te doen is om van Turkije een volwassen democratie te maken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reageren
*

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch

Trouwstoet in Turkije eindigt vaak in chaos