Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

‘Verdwaalde studenten namen onverantwoord risico’

20 jan
2015
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

De drie vermiste studenten die gisterochtend in de buurt van de Turkse kustplaats Antalya zijn geëvacueerd door reddingswerkers namen een ‘onverantwoord risico’. “Op die hoogte, tegen de sneeuwgrens aan, en in dit jaargetijde, is vragen om moeilijkheden”, zegt Kate Clow, trekkinggids schrijfster en 15 jaar geleden initiatiefneemster van de Lycische lange-afstand wandelroute.

“Ik ken het gebied waar ze verdwaalden goed. Voor ze vertrokken hebben ze geen contact met ons opgenomen”, aldus de eigenaar van Trekking in Turkey, die al 20 jaar in Turkije woont. “We zouden hen hebben afgeraden dat moeilijke deel van de route te doen, wegens het slechte weer. Er was storm en regen. En dus waren de markeringstekens niet overal goed zichtbaar”.

Bovendien gingen ze zonder gids. Dat is op zich geen probleem, zo onderstreept ze, maar niet in dit jaargetijde. Lente en herfst zijn ideaal voor wat geldt als een van de mooiste lange-afstandswandelroutes ter wereld.

studenten gevonden 19012015Maar ook riskant, wanneer je zonder ervaring aan het avontuur begint. De dagenlange vermissing van de drie jonge uitwisselingsstudenten uit Nederland en Engeland is er een voorbeeld van.

“Wij hebben het een stuk gedaan, maar de route stond slecht aangegeven en na een paar uur klauteren over rotsblokken zijn we teruggegaan”, zegt docente en Turkije specialist Anneke Koorn.

“Als je nooit in de bergen hebt gelopen, moet je dit zeker niet doen”, zegt de zeer ervaren Jak den Exter, die talloze lange-afstandsroutes in Turkije heeft gelopen en vaak gids was voor de SNP Natuurreizen van de ANWB. Den Exter, die heel de 540 km lange Lycische lange-afstand wandelroute heeft gelopen, zegt dat de rood-witte markeringen niet overal goed zijn aangegeven. “De routes veranderen ook constant door de aanleg van wegen. Op sommige plekken wordt de markering aan het oog onttrokken door snoeihout van takkebossen. Ik ga nooit zonder kaart en kompas op stap”.

dank voor hulpverleners verdwaalde studenten 19012015Pensionado en kunstenares Anna Theijn (72), die aan de Turkse kust woont, heeft ook een deel van de route gewandeld. De natuur was prachtig, maar het liep niet goed af. Ze waren met vijf deelnemers en gingen zonder gids op stap. “Allemaal bejaarden en ze hadden een van de moeilijkste stukken uitgekozen”, zegt Theijn. “Het was heel rotsachtig. Er was geen pad. De markeringen waren onregelmatig en onduidelijk. Som seen paar steentjes op elkaar gestapeld. We moesten op een bepaald moment langs een smal richeltje, vasthoudend aan een touw dat boven ons in de rotswand was gespannen. Over de moeilijkheidsgraad van de wandeling stond in het routeboek ‘gemakkelijk’. Absoluut onverantwoord.”

Ze noemt de ervaring in een woord ‘verschrikkelijk’. Ze viel en scheurde haar schouderkom en liep een hersenschudding op. “Onze mobiele telefoons hadden geen bereik. Ik moest nog anderhalf uur doorlopen tot we in het volgende dorpje kwamen”.

Ook de in Istanboel wonende Belgische gids Benoit Hanquet heeft impliciete kritiek op de studenten. Hij noemt de markeringen het zwakste punt van de route, maar verwijt hen dat ze in dit jaargetijde op stap zijn gegaan. Door het slechte weer en de aanzwellende beekjes met smeltend sneewwater kunnen de roodwitte markeringen soms onzichtbaar zijn. “Sommige verdwijnen door het weer, door dieren die er tegenaan lopen of door gidsen die ze verwijderen, omdat ze niet willen dat toeristen zonder gids op stap gaan.”

 

 

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch