Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Vermiste studenten gevonden in Turkije

19 jan
2015
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Massale zoektocht door Turkse reddingsteams

in: Algemeen Dagblad

Na een massale zoektocht van twee dagen zijn gisteren twee Nederlandse en een Britse student gevonden in de ruige natuur van zuid-Turkije. Bijna 140 Turkse helpverleners en vrijwilligers, plus acht speurhonden namen aan de zoekoperatie deel naar de drie Erasmus uitwisselingstudenten die sinds vrijdagmiddag spoorloos waren.

Een van hen belde vrijdagmiddag om 15.30 uur het Turkse alarmnummer 112 met de mededeling dat de batterij van hun mobiele telefoons vrijwel leeg waren en dat ze de weg kwijt waren. Als lokatie gaven ze op dat ze ‘aan de ene kant dichtbij een waterval’ waren, en dat ze ‘aan de andere kant de bergen’ hadden. Sindsdien was er niets meer van hen vernomen.

Tot grote opluchting van de Turkse en Nederlandse autoriteiten en de hulpverleners, kregen ze gisteren aan het eind van de middag plotseling hoopgevend nieuws uit het zoekgebied. Een helikopter ontdekte de vermiste studenten in de Göynük Canyon toen de piloot een van hen met een rood shirt zag zwaaien.

Hoe het met hen gaat is nog niet duidelijk. De helikopter kon niet in het ruige berggebied landen. Reddingsteams zijn op aanwijzing van de piloot te voet op weg naar het drietal. Het gaat om 22-jarige studenten aan de Bosporus Universiteit in Istanboel. De Nederlanders Marije de Groot en Friso de Vries, en de Brit David Mackie.

Ze vertrokken woensdag vanuit Kemer om een deel van het Lycische kustpad aan de Zuid-Egeïsche kust te gaan wandelen. De Lycische trekking route is de enige lange-afstand-wandelroute van Turkije en is ongeveer 540 km lang. De tocht door de bergachtige natuur langs de flanken van het Olympos gebergte, met oerbossen en karakteristieke Libanon Ceders is met rood en witte markeringen aangegeven. Hier trokken ooit de troepen van Alexander de Grote langs in hun militaire campagnes tegen de Perzische legers in Anatolië.

De Nederlandse studente Anouk Willemsen in Istanboel, die de twee vermiste studenten van de Bosporus Universiteit kent, zei dat de twee lid zijn van de hiking club op de universiteit. “Ze gingen wel vaker hiken. Het zijn dus geen wilde avonturiers, maar ervaren wandelaars”.

Medewerkers van de Nederlandse ambassade in de Turkse hoofdstad Ankara zijn sinds vrijdag in Antalya om, samen met de honorair consul in die stad, op allerlei manieren hulp te bieden. Een van de diplomaten zei ‘zeer onder de indruk’ en ‘heel dankbaar’ te zijn voor de enorme inzet en mankracht van de Turkse autoriteiten om de vermiste studenten op te sporen. Zondagochtend voegde een extra team van tien man zich bij de opsporingscampagne op speciaal verzoek van de Turkse premier Ahmet Davutoğlu.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag liet weten ook contact gehad te hebben met de familie van de studenten.

 

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch