Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Turkse rechter zet sites met Charlie op zwart

15 jan
2015
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Doodsbedreigingen tegen journalisten krant Cumhuriyet

in: Algemeen Dagblad

Het nieuwste exemplaar van Charlie Hebdo heeft in Turkije tot een storm van verontwaardiging geleid. Na klachten van woedende moslims heeft een Turkse rechter een blokkade geboden van alle internetpagina’s waarop de spotprent van de huilende profeet Mohammed te zien is.

Zwaarbewapende politiemannen en agenten in burger hebben de omgeving afgezet rondom het kantoor van de krant Cumhuriyet, het boegbeeld van de seculiere Turken met een westerse levensstijl. De oppositiekrant haalde zich de woede van vrome moslims op de hals, doordat Cumhuriyet uit solidariteit met de vermoorde journalisten en tekenaars van Charlie Hebdo een speciale bijlage van vier pagina’s met Charlie cartoons en teksten uit Charlie bij de krant had gevoegd.

De politie deed gisterochtend vroeg een inval in de drukkerij om te controleren of er voor moslims kwetsend materiaal in de krant stond. De kranten mochten uiteindelijk toch naar de kiosken, nadat was vastgesteld dat de cartoon van de huilende profeet ontbrak. De detectives hadden echter niet goed opgelet. De huilende profeet stond weliswaar niet in de bijlage, maar was wel afgedrukt bij de rubrieken van twee columnisten. Toen de gewraakte cartoon door lezers werd ontdekt, werden de beide columnisten overstelpt met honderden doodsbedreigingen, aldus de krant.

Op twitter brak er een hashtag oorlog uit tussen voor- en tegenstanders van de krant. Regeringsgezinde twitteraars gebruiken ‘Charlie Hebdo kan niet worden verspreid in mijn land’ en noemden de Charlie-bijlage een ‘provocatie’. De voorstanders van vrijheid van meningsuiting gebruikten de hashtag ‘JeSuisCumhuriyet’. De anti-Charlie hashtag werd door meer dan 1,5 miljoen Turken geretweet en top trending hashtag in Turkije en nummer drie in de wereld.

Vice-premier Akdoğan gooide olie op het vuur door de krant Cumhuriyet te beschuldigen van ‘agressie’ en te tweeten dat ‘degenen die de heilige waarden van de moslims beledigen door te verwijzen naar onze Profeet zich schuldig maken aan provocatie’. Kort daarna riep de radicale organisatie Anatolische Moslim Jeugd haar leden openlijk op om Cumhuriyet aan te vallen. Diverse activisten die met islamitische vlaggen naar de redactie trokken, werden door de politie gearresteerd.

EU-kandidaat Turkije neemt een bijzondere positie in in de islamitische wereld. Het is het enige moslimland waar de nieuwste edities van de drie belangrijkste satirische tijdschriften gisteren dezelfde cover hadden met ‘Je Suis Charlie’, en een krant die 4 pagina’s extra wijdt aan Charlie en zelfs de huilende profeet afbeeldt.

President Erdoğan zei vorige week nog dat er geen land ter wereld is waar meer persvrijheid is dan Turkije. Ondertussen zijn er de afgelopen jaren meer journalisten ontslagen en voor de rechter gedaagd dan in welk land dan ook. De aanslagen in Parijs zijn volgens regringsgezinde media en politici onderdeel van een samenzwering van de Israëlische geheime dienst Mossad of de CIA om de islam zwart te maken. Columnist Mustafa Akyol is pessimistisch. “Door vast te houden aan complottheorieën weigert de islamitische elite van Turkije de werkelijke aard van het probleem te zien”.

 

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch