Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Turkse cartoonisten bedreigd

12 jan
2015
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Ook stille tocht in Istanbul

in: Algemeen Dagblad

Honderden Turkse moslims hebben gisteren in het centrum van Istanboel, uit solidariteit met de doden in Parijs, een stille tocht gehouden. Het was de enige moslimstad ter wereld waar zo’n betoging plaatsvond, op hetzelfde moment dat in Parijs meer dan 1,5 miljoen burgers protesteerden.

De tocht door de Kalverstraat van Istanboel, de Istiklal Caddesi, eindigde bij het Franse Consulaat aan het Taksimplein.

Oproerpolitie met traangas en waterkanon stonden klaar aan het begin en aan het einde van de stille tocht, die vrijwel zonder incidenten verliep. Bij de start schreeuwden enkele Turken dat ze het eens waren met de moorden op degenen die de profeet Mohammed hadden beledigd. Na een handgemeen met diverse betogers werden ze door de politie gearresteerd.
stille tocht Charlie 2 Istanboel Franse Consulaat 11012015Velen hielden een potlood of pen omhoog of een papier met daarop ‘Je suis Charlie’. Het grootste spandoek had als tekst: ‘Nous Sommes Tous Charlie’. Anderen hielden exemplaren omhoog van de populaire satirische Turkse weekbladen Penguen en Leman.

De Turkse cartoonisten, die vaak door president Erdogan zijn aangeklaagd, zijn na de moorden bij Charlie Hebdo via regeringsgezinde kranten en op sociale media bedreigd dat hen hetzelfde lot te wachten staat. In het verleden zijn er brandbommen naar de redactielokalen gegooid en hun panden beschoten. Maar eerder al lieten ze weten niet bang te zijn en door te zullen gaan met hun satire en kritiek op de regering.

Het weekblad Penguen heeft laten weten dat het volgende nummer geheel gewijd zal zijn aan hun vrienden, de vermoorde cartoonisten in Parijs.

 

 

 

 

Reageren
*

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch

Trouwstoet in Turkije eindigt vaak in chaos