Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Koenders geschoffeerd tijdens Turkije bezoek

7 jan
2015
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Aanhouding twee Nederlandse journalisten overschaduwt bezoek

De achtergronden in 5 vragen

1. Waarom werd er vandaag een tweede journalist opgepakt?

De Nederlandse-Turkse journalist Mehmet Ülger (52), onder meer bekend van zijn boek (met Stella Braam) over de extreem-rechtse Grijze Wolven (1997), en zijn documentaires over kinderarbeid in Turkije, werd vanochtend voor vertrek naar Amsterdam op de luchthaven van Istanboel aangehouden door de politie.

Het blijkt te gaan om een oude zaak die tegen hem loopt. In september 2013 werd hij gearresteerd nadat hij met zijn mobiele telefoon in een Turkse rechtszaal foto’s maakte tijdens een zitting. Hij was daar namens de NVJ als waarnemer in de rechtszaak tegen de Nederlands-Turkse journaliste Füsun Erdoğan. Foto’s maken in de rechtszaal is in Turkije, net als in Nederland, verboden. In Turkije staat er een maximumstraf op van zes maanden.

2. Waarom kwam hij al na enkele uren weer vrij?

Dat heeft zeker te maken met de druk die het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken  meteen vanochtend heeft uitgeoefend op de Turkse autoriteiten. En met de publiciteit die Buitenlandse Zaken zocht met diverse tweets waarin stond dat ze op de hoogte waren van de aanhouding van Mehmet en dat hem consulaire bijstand werd verleend.

3. Het was de tweede dag van het bezoek van minister Koenders. Hoe verliep die dag?

Vlak voordat de minister zou vertrekken voor een bezoek aan een vluchtelingenkamp aan de Syrische grens – zo’n 600 km verder – kreeg hij vanochtend te horen dat er weer een Nederlandse journalist was aangehouden door de Turkse politie.. Deze twee incidenten hebben zijn bezoek totaal overschaduwd. Ik kan me niet aan de indruk onttrekken, dat de minister zich door deze politie-acties geschoffeerd voelt. Dat blijkt ook wel uit de woordkeus in zijn tweets waarin hij het heeft over ‘geschokt’, ‘op indringende wijze met mijn collega besproken’, en ‘intimidatie van journalisten is onacceptabel’. De minister heeft zich, net als gisteren voor Fréderike  Geerdink, ook weer persoonlijk ingezet voor de vrijlating van Mehmet Ülger. Daardoor liep zijn vertrek naar de Syrische vluchtelingen behoorlijke vertraging op.

4. Gisteren werd Fréderike Geerdink gearresteerd. Toeval?

Als het toeval is, dan wel een heel verdacht toeval. Mehmet Ülger reist sinds zijn arrestatie in 2013 al meer dan een jaar ongehinderd tussen Nederland en Turkije. Ook bij zijn aankomst in Istanboel gebeurde er niets. Maar vanochtend bij zijn vertrek naar Amsterdam werd hij ineens aangehouden. Beide aanhoudingen, tijdens het bezoek van minister Koenders, hebben in ieder geval een opvallend verdachte timing. De Turkse minister van Justitie, Volkan Bozkır, heeft inmiddels gereageerd op het oppakken van Fréderike Geerdink en gezegd dat deze politie-actie gerechtvaardigd was, omdat ze propaganda maakt voor een terroristische organisatie

5. Wat doen deze incidenten met de verhouding tussen Nederland en Turkije?

Over de betrekkingen tussen Nederland en Turkije kun je in het algemeen drie dingen zeggen: A. Handel en investeringen bloeien. B. Op operationeel niveau zijn de relaties uitstekend, wanneer je kijkt naar de intensieve samenwerking tussen diplomaten, politie en justitie, en tussen kennis- en cultuurinstellingen. C. Maar op politiek niveau zijn er nogal eens aanvaringen. De incidenten van gisteren en vandaag voeden de zorg in Nederland, dat het bergafwaarts gaat met de persvrijheid en de rechtsstaat in Turkije.

 

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch