Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

“Ik doe niets illegaals. Ik blijf”

7 jan
2015
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Turkse anti-terreureenheid arresteert Nederlandse journaliste

in: Algemeen Dagblad

Geïrriteerd doet de Nederlandse journaliste Fréderike Geerdink de deur open nadat er op haar voordeur is gebonsd. “Ik heb gewoon een bel!”, zegt ze verontwaardigd. Het is kort na de middag wanneer in de Koerdische stad Diyarbakir acht bewapende agenten van een anti-terrorisme eenheid van de Turkse politie aan de deur staan. “Ik schrok me de pleuris”.

Meestal schrijft ze over dit soort invallen bij journalisten, maar nu is ze zelf het doelwit. De acht kleerkasten laten haar een huiszoekingsbevel zien. “Het was heel intimiderend, echt eng. Ze doorzochten de woonkamer, de keuken en mijn werkkamer. Mijn slaapkamer niet. Ze fotografeerden boeken.” Net voor de agenten haar mobiele telefoon innemen, alarmeert ze de Nederlandse consul in Istanboel. “Ze nemen me nu mee naar het politiebureau. Aanklacht: propaganda voor een terroristische organisatie”, is haar laatste tweet voor dat het een paar uur stil wordt. Heel ongebruikelijk voor Geerdink, die erg actief is op Twitter.

Het is de ironie ten top dat een journalist wegens haar kritische berichtgeving en opinies over de Koerdische kwestie wordt opgebracht terwijl op vrijwel hetzelfde moment het Turkse staatspersbureau Anadulu ‘breaking news’ brengt over de media. President Erdogan: “Er is geen vrijere pers, noch in Europa, noch in de rest van de wereld, dan in Turkije”.

Op het bureau mag ze samen met een advocaat haar dossier inkijken. “Allerlei banale dingen, zoals de foto van mijn Facebookpagina. Columns die ik schreef voor een Turkse site en passages uit mijn boek”. Niets van dit is strafbaar, zegt haar advocaat.

Geerdink wordt pas na een paar uur vrijgelaten. Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken), die op bezoek is in Turkije, laat na haar vrijlating weten dat hij opgelucht is. Op Twitter meldt de minister dat hij de kwestie op ‘indringende wijze’ heeft besproken met zijn ambtgenoot Mevlut Cavusoglu. De Turkse persvrijheid en deze zaak ‘blijven een belangrijk punt van aandacht’, aldus Koenders.

Geerdinks grote betrokkenheid bij de strijd voor de mensenrechten begint al vroeg. Als brugpieper van twaalf in Hengelo kreeg ze een brochure van Amnesty International in handen. Over martelingen in een ver land. Verbijsterd was ze dat mensen louter werden gemarteld, omdat ze het niet eens waren met de regering. Nu is ze zelf opgepakt in Turkije, omdat ze de autoriteiten steeds op de huid zit met bijtende kritiek en verontwaardigde blogs over de discriminatie van de Koerdische minderheid.

Ze herinnert zich die brochure van Amnesty nog en haar ontzetting over de gruwelen die mensen elkaar aandoen. Ze schrijft erover in haar boek ‘De jongens zijn dood’ (2014). Dat gaat over haar zoektocht naar de achtergronden van een bombardement van de Turkse luchtmacht eind december 2011 op een groep jonge Koerdische smokkelaars in Uludere, op de grens van Turkije en Irak. Vierendertig Koerdische jongens komen om het leven. Dit bloedbad schokt Geerdink. Ze tweet er veelvuldig over. Haar afschuw en verontwaardiging schreeuwt ze via het microblog uit. Ze reist onmiddellijk af naar het dorp dat in het Koerdisch Roboski heet. Ze gaat op bezoek bij de families van de slachtoffers. Vele malen. Het bloedbad laat haar niet meer los. Het motto van haar boek: “Laat ons hart verdorren als wij Roboski vergeten”.

Als de politie, of degenen die de anti-terreur eenheid op Geerdink afstuurden, het idee hadden dat ze haar daarmee de mond konden snoeren, dan hebben het mis, zo blijkt uit haar reactie. “Ik ben journalist en doe niets illegaals. Ik blijf”.

Reageren
*

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch

Trouwstoet in Turkije eindigt vaak in chaos