Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Geen schijn van kans voor oppositie

19 dec
2014
Door: Marc Guillet
Er is 1 reactie

in: Het Financieele Dagblad Outlook 2015

President Erdogan staat stevig aan het roer, maar het land heeft buitenlands geld nodig

Het succes van de Turkse regeringspartij AKP was de afgelopen twaalf jaar te danken aan economische groei en politieke stabiliteit. Zowel de gemeenteraadsverkiezingen als de presidentsverkiezingen werden dit jaar opnieuw door de partij van Erdogan gewonnen.

In juni 2015 staan er parlementsverkiezingen op de agenda. De verwachting is  dat de oppositie wederom geen schijn van kans maakt. Verder herstel van de politieke stabiliteit – na de Geziprotesten en het rumoer over het corruptieschandaal in regeringskringen – is voorwaarde voor meer buitenlandse investeringen en structurele hervormingen. Die zijn dringend nodig om de Turkse economie vanaf volgend jaar uit het slop van de ‘middle income trap’ te trekken.

Turkije kende rooskleurige groeicijfers van gemiddeld 5,2% van 2002 tot 2011. De directe buitenlandse investeringen bedroegen circa $13,5 miljard per jaar. De middenklasse nam toe van 20% naar 40%. Het nominale inkomen per hoofd van de bevolking verdrievoudigde van $3.500 in 2000 tot $11.277 in 2013. Maar sindsdien is de groei ingezakt tot rond de 3% en het inkomen per hoofd van de bevolking niet meer gestegen.

Het land aan de Bosporus kent diverse structurele zwakheden. Het enorme tekort op de lopende rekening van 6% van het  bruto binnenlands product is de achilleshiel. Daardoor is de economie erg afhankelijk van financiering uit het buitenland. Verdere zwakheden zijn de hoge inflatie van circa 9%, grote afhankelijkheid van energie-import (73%), amper sparen door consumenten, te weinig investeringen in kwalitatief hoogwaardig onderwijs, industrie, R&D en in innovatie.

De implementatie van nieuwe hervormingen, die na de parlementsverkiezingen worden verwacht, is bedoeld om deze problemen te overwinnen en te beginnen met een duurzame economische groei.

Riskant voor de politieke stabiliteit, en dus voor de economie, is de groeiende onrust onder de Koerden en de oorlog van de Islamitische Staat in Irak en Syrië. Het risico blijft dat Turkije, dat een 900 kilometer lange grens heeft met Syrië, de burgeroorlog in wordt gezogen. De handel met Irak – de op een na grootste exportmarkt na Duitsland – heeft door de oorlog schade opgelopen. Maar de Turkse ondernemers staan klaar om te helpen bij de wederopbouw van de olierijke zuiderbuur. Daarnaast zal de diversificatie van de export, richting Afrika en Azië, zich verder doorzetten.

 

One Comment

  1. Frankie schreef:

    Hello Mehmet, The first chart is the long term chart, the second is the more recnet upmove. (1) I am labelling the current upmove as part of a complex correction for just the same reasons why I think the S P500 is also due to come down. It is a judgement call at the end of the day. When you see a 5 wave move finish around the levels I have marked as X’ you should anyway get ready for a correction. Whether it becomes a correction of the first leg of a new bull market, or it becomes a rout (taking it straight down to the buy zone) is something we will deal with later. For now you have a road map. We will take it one step at a time. Remember we always have the right to change our minds because it is OUR money. We don’t care for being accused by others of calling it wrong, do we? We are more concerend with navigating the market with an edge that ELliott Wave analysis will give if you follow my techniques. (2) It is 123.6% of the distance from 0 to iii, only I forgot to put the small ‘0 next to the number 4. This is covered in the book, in the section dealing with how to measure the end of the 5th wave target. It is basically 61.8% upwards, and if the distace goes more than 61.8%, it is an extending fifth wave. Note that we got a fairly quick downmove after the extended fifth was completed, down to near wave ii of the fifth (indicated as b’, another concept I have covered in the book.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch