Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Turkije helpt alsnog Koerdische strijders in Kobani

29 okt
2014
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Tientallen trucks met zware wapens zijn gisteren vertrokken vanuit het Koerdische deel van Noord-Irak naar de belegerde stad Kobani. Het is een doorbraak in de impasse om het Koerdische verzet te helpen bij hun strijd tegen de jihadisten van IS. Na weken van obstructie heeft Turkije het groene licht gegeven voor militaire hulp via zijn grondgebied.

Premier Davutoglu zei bij het begin van het offensief van de jihadisten dat ‘Turkije alles zal doen om te voorkomen dat Kobani in handen valt van IS’. Turkse tanks namen posities in de heuvels tegenover de van drie kanten belegerde stad, maar Turkije deed daarna niets om het verzet te steunen.

De 155 man Koerdische peshmerga troepen zullen vandaag met hun artillerie, geweren en munitie arriveren in Kobani om hun Koerdische broeders daar te helpen bij het afslaan van de aanhoudende aanvallen van IS. De jihadisten hebben 40 tot 50 procent van de stad in handen. Het verzet, dat al 44 dagen stand houdt, beschikt alleen over lichte Kalashnikov geweren.

Het eerste contingent enthousiaste peshmerga strijders, dat zwaaiend met vlaggen en trots het victorieteken makend op weg ging, wordt aangevoerd door Sihad Barzani, de broer van de president van de autonome Koerdische regio. President Barzani zelf zwaaide de troepen uit.

De peshmerga militairen hebben een lijst van hun zware wapens overhandigd aan de Turkse en Amerikaanse autoriteiten, samen met de belofte dat ze hun zware wapens niet zullen achterlaten in de handen van de Syrische Koerden na afloop van hun missie. Dat was een van de voorwaarden van Turkije.

Reageren




*

Vakantietijd? Dat is werken op het land en naar koranles

‘We willen geen Syriërs’ zeggen steeds meer Turken en Libanezen

Nederlandse moeder met baby toch vrij na nieuwe arrestatie in Istanbul

Rotterdamse vrouw met baby mag eindelijk Turkse cel uit