Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Erdogan werpt obastakels op voor steun aan Kobani

27 okt
2014
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

De Turkse president Erdogan heeft nieuwe obstakels opgeworpen voor militaire steun aan het Koerdische verzet in de Syrische stad Kobani. Hij eist dat zijn bondgenoten in Syrië, eenheden van het Vrije Syrische Leger (FSA) tegen Assad, deelnemen aan het verzet tegen de aanhoudende aanvallen van IS jihadisten in Kobane. Pas dan wil hij toestemming geven voor het transport van zware wapens.

Er is vorige week al overeenstemming bereikt over de komst van 150 man Koerdische peshmerga troepen uit Noord-Irak die vanuit Turkije de grens met Syrië mogen oversteken. Ankara weigert echter het groene licht te geven voor de troepenverplaatsing en het transport van zware wapens, vooral artillerie.

Erdogan probeert zich te verschuilen achter het argument dat het Koerdische verzet in Kobani geen groot aantal Iraakse Koerden wil, omdat zij dan de stad zouden gaan domineren en met de eer zullen gaan strijken als het offensief van IS wordt gebroken. Het verzet is echter akkoord met de logistieke en wapensteun van de Iraakse Koerden, maar is gekant tegen de komst van FSA troepen, omdat die net zo neerkijken op de Koerden als het Assad-regime.

De jihadisten van IS hebben gisteren voor de vierde achtereenvolgende dag tevergeefs geprobeerd de strook land tussen Kobani en de Turkse grens te veroveren. Er is een groot gebrek aan zware wapens bij de Syrische Koerden die alleen over lichte Kalashnikov geweren beschikken. Desondanks houdt het verzet al 42 dagen stand tegen de onophoudelijke aanvallen van IS-militanten die over meer vuurkracht en mankracht beschikken.

Ze kregen ook gisteren weer steun van Amerikaanse gevechtsvliegtuigen die tanks, pantserwagens, trucks met munitie en stellingen van IS onder vuur namen met bommen en raketten. Een hoofdrol is daarbij weggelegd voor Britse en Amerikaanse commando’s die zijn geïnfiltreerd in de heuvels rondom Kobani en van daaruit de posities van IS doorgeven aan de piloten.

Het contingent peshmerga militairen dat klaar staat om naar Kobani te gaan, zal volgens Koerdische bronnen uitgroeien tot duizend man. De eerste 150 man zullen worden aangevoerd door Sihad Barzani, de broer van de president van de autonome Koerdische regio.

De Turkse en Amerikaanse autoriteiten hebben een lijst van de zware wapens en de namen van de manschappen gekregen die naar Kobani gaan, samen met de belofte dat de peshmerga strijders hun zware wapens niet zullen achterlaten in de handen van de Syrische Koerden na afloop van hun missie. Dat was een belangrijke voorwaarde voor Turkije om toestemming te geven voor het openen van een militaire corridor naar de Koerdische stad.

 

 

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch