Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Turken scheren baarden af uit angst

23 okt
2014
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Kappers in de Koerdische stad Diyarbakir draaien sinds enkele weken meer omzet dan anders. Ze spreken van een opmerkelijke toename van het aantal mannen dat binnenkomt met het verzoek hun baarden er helemaal af te halen. Opgewekt en met gladgeschoren wangen verlaten ze na de scheerbeurt de kappersalons.

Het is een opvallend uitvloeisel van de opgelopen spanningen en groeiende polarisatie in Turkije over de strijd tussen moslim extremisten van de Islamitische Staat en het Koerdische verzet in de belegerde Syrische stad Kobani.

Radicale aanhangers van de verboden Arbeiderspartij van Koerdistan (PKK) gingen twee weken geleden de straat op om te protesteren tegen de islamitisch geinspireerde regering van president Erdogan, omdat die weigerde iets te ondernemen om Kobani te helpen tegen IS. Tijdens dagen van rellen in talloze steden vielen zeker 42 doden. Koerdische extremisten vielen mannen met baarden aan, staken hen neer, gooiden er een van een balkon, en overreden hem bewust met een auto, omdat ze in hun ogen IS sympathisanten waren.

Volgens de krant Milliyet zouden ‘honderden’ mannen met baarden inmiddels de stap hebben genomen om uit veiligheidsoverwegingen voortaan zonder haar op het gezicht door het leven te gaan. Enkele kappers zeiden dat op sommige dagen tegen de vijftien mannen aanklopten om hun baard er af te halen. “Diverse mannen die niets te maken hebben met IS of Hezbollah werden aangevallen tijdens de protesten wegens hun baarden”, zei een van de kappers. Yakup Bahadir, die al vijftien jaar een kapsalon heeft, zei: “Ik heb nog nooit zoveel baarden afgeschoren”.

Vrome moslims laten vaak hun baard staan omdat de islamitische traditie dat voorschrijft. Zo zouden ze zich met baard onderscheiden van ongelovigen. Scheren wordt in die kringen gezien als verwijfd.

De trend om baarden te laten weghalen blijkt geen landelijk, maar een lokaal fenomeen. De Turkse Nederlander Semih Dursun, die in Istanboel stage loopt en een baard heeft, voelt zich niet bedreigd en zegt ‘niet het gevoel te hebben dat ik voor een moslim fundamentalist wordt aangezien’. Hij draagt zijn baard niet uit religieuze overtuiging. “Tegen de winter laat ik hem staan. In het voorjaar gaat hij er weer af”. Hij heeft het gevoel in Nederland vaker te worden aangekeken om zijn baard. “Maar mocht het in Turkije zo intimiderend worden dat ik me daardoor zelfs niet meer veilig op straat begin te voelen, dan zal ik voor mijn veiligheid kiezen en hem af moeten scheren”.

 

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch