Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Turkije steunt Koerden

22 okt
2014
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Erdogan laat wapenleveranties in strijd tegen IS toe

in: Algemeen Dagblad

Koerdische militaire specialisten van de peshmerga troepen in Noord-Irak inspecteren hun zware wapens. Niet bederfbaar eten en extra munitie gaan de rugzakken in. Ze maken zich op om via Turks grondgebied naar Kobani te gaan. Turkije is gezwicht voor de internationale druk om hulp te bieden bij de verdediging van de stad tegen IS.

“Het gaat om honderd tot 120 man”, zegt Fuad Hussein, stafchef van Massoud Barzani, president van het semi-onafhankelijke staatje Koerdistan in Noord-Irak. “De strijders in Kobani hebben ons laten weten dat ze geen behoefte hebben aan meer militairen, maar aan meer zware wapens. Die gaan onze peshmerga militairen binnen enkele dagen brengen”.

Die zware wapens zijn hard nodig want de IS jihadisten leverden ook gisteren weer felle strijd in het centrum van de stad in een poging ook de noordelijke wijken in handen te krijgen voor de versterkingen voor de Koerden arriveren. “Ze proberen nu ook het grensgebied met Turkije te veroveren zodat ze Kobani volledig van de wereld kunnen afsluiten”, aldus de vrouwelijke commandant van het verzet. De stad wordt al 36 dagen vanuit het oosten, zuiden en westen belegerd door de moslim extremisten.

Dat de Koerdische peshmerga militie eenheid de Turkse grensovergang Mürşitpınar mag gebruiken is een doorbraak en een belangrijke concessie van Turkije. President Erdogan is gezwicht voor de steeds verder opgevoerde internationale druk om hulp te bieden bij de verdediging van Kobani tegen de jihadisten.

Hij verzet zich niet langer tegen wapenleveranties aan de Koerden in de Noord-Syrische stad aan de grens met Turkije. Bovendien maakte de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu bekend dat peshmerga strijders vanuit Noord-Irak zich via Turkije mogen voegen bij het verzet in Kobani.

Van harte gaat het nog steeds niet, maar de gedoogsteun wordt door de geallieerden gezien als een belangrijke stap in de goede richting in de strijd tegen het gevaar van de Islamitische Staat.

Antitankgranaten

Drie Lockheed C-130 Hercules transportvliegtuigen van de Amerikaanse luchtmacht hebben voor de eerste keer pakketten lichte wapens, handgranaten, antitankgranaten, munitie en medicijnen afgeworpen bij Kobani voor de Koerdische strijders. Een van de wapenpakketten kwam in handen van IS. Redur Xelil, een woordvoerder van het verzet in de stad zei dat de wapens een ‘grote hulp’ zijn bij de aanhoudende strijd tegen IS.

Protest

De opmerkelijke Amerikaanse stap kwam na telefonisch overleg tussen president Obama en zijn Turkse ambtgnoot Erdogan. Obama nam het initiatief tot het gesprek. Erdogan weigerde sinds februari direct telefonisch contact met de Amerikaanse president uit protest tegen de weigering van Amerika om het Syrische bewind van Assad ten val te brengen.

Erdogan had tot het weekend gezegd dat het uitgesloten was dat Turkije zou instemmen met het bewapenen van de Koerdische strijders in Kobani, omdat de Turkse regering hen beschouwt als ‘terroristen’ die nauwe banden hebben met de verboden Koerdische Arbeiderspartij PKK. “Het is onmogelijk dat wij openlijk ‘ja’ zeggen tegen onze Navo bondgenoot wanneer zij zulke steun willen geven”, aldus Erdogan over het initiatief van Obama.

Zonder ruchtbaarheid aan de ommezwaai te willen geven, gaat Turkije nu akkoord met het leveren van militaire en medische hulp aan het verzet in Kobani. Dat blijkt ook doordat Turkije geen protest heeft aangetekend tegen de droppings.

Ook spectaculair is dat Turkije nu eindelijk toestemming geeft aan Koerdische ‘terroristen’ om te gaan helpen bij de verdediging van de strategisch belangrijke stad. Voor het eerst creëert Turkije nu een corridor vanuit zijn grensgebied naar Kobani. Daar was Erdogan tot nu toe fallikant tegen uit vrees voor wraakacties van IS en het Assad-regime.

 

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch