Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

IS verandert tactiek om doorbraak te forceren

14 okt
2014
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

De strijders van de Islamitische Staat zijn duidelijk van tactiek veranderd in een poging een doorbraak te forceren in het vastgelopen offensief tegen het Koerdische verzet in de Syrische stad Kobani.

Met zelfmoordaanslagen en aanvallen op het noorden van Kobani proberen ze het verzet totaal te isoleren. Ze hebben inmiddels een derde van de stad in handen en de Koerdische strijders vanuit het oosten, zuiden en westen omsingeld.

Nu proberen ze ook het gebied tussen Kobani en de Turkse grens te veroveren zodat ze de taaie en ervaren verdedigers langzaam maar zeker op de knieën kunnen dwingen.

Onderdeel van de nieuwe tactiek is het inzetten van zelfmoordterroristen. Zaterdag was er een zelfmoordaanslag met een autobom, zondag twee, en gisteren drie; twee in het centrum en een IS-strijder die zichzelf met een vrachtwagen met explosieven liet ontploffen aan de noordelijke rand van Kobani. Het Turkse leger stuurde daarop alle verslaggevers op de heuvel die uitkijkt over de stad weg.

Het Koerdische verzet houdt het nu al 29 dagen uit tegen het offensief van de moslim barbaren, maar er zijn steeds meer berichten dat hun munitie en levensmiddelen schaars beginnen te worden.

Ook in Turkije zelf worden er kennelijk zelfmoordaanslagen voorbereid door aanhangers van IS of door geheim agenten van het Assad-regime; vermoedelijk in de grote steden en toeristische oorden. Een beangstigende aanwijzing daarvoor is de vondst door de Turkse politie van een grote hoeveelheid explosieven en vesten voor zelfmoordterroristen in de zuidoostelijke provincie Gaziantep die grenst aan Syrië. Er werd 150 kilo van C4 explosieven, 20 vesten voor zelfmoordaanslagen, en vuurwapens en munitie in beslag genomen, zo maakte het hoofd van de politie bekend.

 

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch