Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Wanhopig verzet Koerden

7 okt
2014
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

IS rukt op tot aan de rand van Kobani

in: Algemeen Dagblad

De door IS extremisten van drie kanten omsingelde stad Kobani beleefde gisteren de zwaarste gevechten sinds de belegering drie weken geleden begon. Turkse en Syrische Koerden streden wanhopig tegen de langzaam maar zeker oprukkende troepen van de Islamitische Staat.

Mannen, vrouwen en kinderen uit Kobani kwamen met angst in hun ogen en opeengepakt in trucks de grens met Turkije over op zoek naar een veilig heenkomen. In totaal werden bijna 2000 burgers uit de stad geëvacueerd. Maar volgens de verdedigingstroepen zijn er nog steeds duizenden inwoners in de stad. Voor hun leven wordt gevreesd.

De zware strijd om de stad tussen de linkse Koerden en de moslim extremisten leek gisteren de beslissende fase te zijn ingegaan. Niemand durft echter te voorspellen hoe lang de strijd nog kan duren. De Koerden zijn in ieder geval vastberaden om hun stad tot de laatste man en vrouw te verdedigen tegen de terreurorganisatie van jihadisten. “Zo lang wij leven zullen de terroristen deze stad niet in handen krijgen”, zei een van hen. Maar de bijna 5000 Koerdische geurrillastrijders beschikken slechts over lichte Kalashnikov geweren, een beperkte hoeveelheid munitie, veel te weinig anti-tank wapens en andere artillerie.

Vanuit het Turkse grensdorpje Mürşitpinar, tegenover Kobani, was te zien hoe IS-strijders op twee plaatsen aan de oostelijke rand van de stad hun zwarte vlag hesen met de Arabische tekst “Er is geen God dan Allah, en Mohammed is de boodschapper van Allah”. De ene vlag werd bovenop een apartementsgebouw van vier verdiepingen gezet en de ander op een heuvel geplant.

Bij de bloedige strijd om de Syrische stad, op maar twee kilometer van de grens met Turkije, vielen in de loop van de dag tientallen doden en gewonden. Naarmate de strijders van de islamitische terreurbeweging steeds meer terrein wonnen in straatgevechten met de Koerdische verdedigers werd het oorverdovende lawaai van explosies en geweervuur vermengd met gegil van ambulancesirenes die onophoudelijk af en aan reden. Op geen enkele dag tijdens het beleg van de afgelopen drie weken werden er zo frequent gewonden afgevoerd naar Turkije.

Strategisch

IS is er op gebrand om Kobani in te nemen nadat ze de omliggende grensstreek met honderden dorpjes al eerder op de Koerden wisten te veroveren. Vooral omdat het een strategisch belangrijke gebied is wegens de nabijheid van de lange en poreuze Turkse grens. Bovendien haten ze de linkse Koerden die in hun ogen ‘ongelovige honden’ zijn die zich bovendien afzijdig houden van de strijd tegen het Assad regime.

De Koerdische guerrillastrijders van de Democratische Unie Party (PYD) in Syrië zijn gelieerd aan de Turks-Koerdische partij PKK van Abdullah Öcalan. De milities van de PYD veroverden het gebied in het noorden van Syrië in juli 2012. Het bewind van president Assad trok zich terug om zich te kunnen concentreren op de strijd met de soennitische rebellen in het westen van het land. Twee jaar was het gebied onder Koerdische controle. Turkije was fel tegen het autonome Koerdische gebied aan zijn grens. Het versterkte namelijk het streven naar zelfbestuur onder de eigen Koerden met wie het Turkse leger al 30 jaar oorlog voert.

 

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch