Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Kobani smeekt om luchtsteun

6 okt
2014
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Terwijl gevechtsvliegtuigen van diverse landen klaar staan om de troepen van IS te bestrijden gaat het drama rondom de Koerdische stad Kobani alsmaar door. De Koerden, die als ratten in de val zitten in de door IS omsingelde stad, smeken om luchtsteun van de Verenigde Staten en andere landen, maar die blijft vooralsnog vrijwel uit.

“Het is een schande dat de internationale gemeenschap niet meer doet om de stad Ayn al-Arab (Kobani) te ontzetten”, zegt Rami Abdurrahman, hoofd van het Syrische Observatorium voor Mensenrechten. “Niemand steunt de strijders die de belegerde stad verdedigen. Ik begrijp het echt niet”.

Gevechtsvliegtuigen van Amerika en enkele Arabische bondgenoten bombardeerden het afgelopen weekeinde slechts zeven stellingen van IS rond de stad. Niet de voorste tanks die de stad belegeren, maar stellingen achter de steeds verschuivende frontlinie. Daarom konden de geallieerden niet voorkomen dat IS een deel van een strategische heuvel veroverde die over Kobani uitkijkt.

De situatie in de stad wordt steeds penibeler. De inwoners en militairen kunnen nergens heen, hun munitie raakt op. Arin Markin, een vrouwelijke strijder van de Koerdische militie, voerde een zelfmoordaanslag uit op een IS tank toen ze geen munitie meer had om te schieten.

Inmiddels zijn er aan beide kanten zeker 60 strijders om het leven gekomen.

Ook in een grensdorp aan de Turkse kant van de grens sloegen granaten in. Vijf inwoners, onder wie twee kinderen, liepen verwondingen op.

Turkse autoriteiten ontruimden daarna het grensdorp Mürşitpinar tegenover Kobani en een nabijgelegen dorp. Uit voorzorg zullen de scholen in vier dorpen langs de grens ook na het Slachtfeest gesloten blijven. Eenheden van de militaire politie joegen Koerdische burgers en journalisten weg door hen met traangas te beschieten. Turkije trok tevens zijn tanks aan de grens terug.

De zware gevechten om de stad te veroveren op de linkse Koerden lijken de beslissende fase te zijn ingegaan. Abu Laila, commandant in Kobani van het Leger voor een Vrij Syrië, liet weten niet meer manschappen nodig te hebben, maar anti-tank wapens. De Koerden zijn vastberaden om hun stad tot de laatste man en vrouw te verdedigen tegen de terreurorganisatie van soennitische jihadisten.

Zolang Turkije blijft weigeren zijn grens open te stellen voor het leveren van munitie en wapens aan de Koerden in Kobani, en de geallieerden niet veel meer de vooruitgeschoven posities en tanks van IS gaan bombarderen, is de val van de omsingelde stad slechts een kwestie van tijd.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch